Deca su oduševljena sa ovom veknicom, a i odrasli. Najlepša je dok je vruća, sa kašikom domaćeg džema ili krema. Idealna za užine, a i za večeru uz šolju toplog mleka. Ova veknica je i poslastica koja nas uvek okupi oko stola.
600g brašna (tip 400 meko) | |
manja kockica kvasca | |
dve kašičice šećera | |
100g šećera | |
malo soli | |
jedna do dve šolje mleka | |
50g putera | |
2 kašike ulja | |
2 vanilin šećera | |
šećer u granulama za posipanje | |
kakao | |
ekstra tamni kakao (alkalizovani) | |
1. | U činiju sipati šolju mlakog mleka, dodati dve kašičice šećera i jedan izmrvljeni kvasac, zatim ostaviti da nadođe. U drugu činiju sipati brašno, vanilin šećer, so, otopljeni puter, dve kašike ulja i nadošli kvasac. |
2. | Umesiti meko testo, po potrebi dodavati mleka. Ostaviti da nadođe pola sata. Razmesiti ga, podeliti testo na dva dela, jedan deo ostaviti sa strane i prekriti krpom, drugi deo podeliti na dva dela. U jedan deo dodati svetli kakao, a u drugi deo tamniji kakao. Dobro umesiti. |
3. | Od svake polovine tamnog testa napraviti po tri "gliste". Tamniji deo rastanjiti u pravugaonik i u njega staviti svetliji komad testa ("glistu"). Postupak ponoviti da dobijemo tri gliste. Beli deo razvijemo u pravugaonik i tri gliste ravnomerno rasporediti po testu. |
4. | Uviti testo kao za štrudlu i staviti u pleh da nadođe još 30 minuta. Premazati ga mlekom, posuti krupnim šećerom. Peći na 180°C. |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |