Sastojci

600g brašna (tip 400 meko)
manja kockica kvasca
dve kašičice šećera
100g šećera
malo soli
jedna do dve šolje mleka
50g putera
2 kašike ulja
2 vanilin šećera
šećer u granulama za posipanje
kakao
ekstra tamni kakao (alkalizovani)
1.U činiju sipati šolju mlakog mleka, dodati dve kašičice šećera i jedan izmrvljeni kvasac, zatim ostaviti da nadođe. U drugu činiju sipati brašno, vanilin šećer, so, otopljeni puter, dve kašike ulja i nadošli kvasac.
2.Umesiti meko testo, po potrebi dodavati mleka. Ostaviti da nadođe pola sata. Razmesiti ga, podeliti testo na dva dela, jedan deo ostaviti sa strane i prekriti krpom, drugi deo podeliti na dva dela. U jedan deo dodati svetli kakao, a u drugi deo tamniji kakao. Dobro umesiti.
3.Od svake polovine tamnog testa napraviti po tri "gliste". Tamniji deo rastanjiti u pravugaonik i u njega staviti svetliji komad testa ("glistu"). Postupak ponoviti da dobijemo tri gliste. Beli deo razvijemo u pravugaonik i tri gliste ravnomerno rasporediti po testu.
4.Uviti testo kao za štrudlu i staviti u pleh da nadođe još 30 minuta. Premazati ga mlekom, posuti krupnim šećerom. Peći na 180°C.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Deca su oduševljena sa ovom veknicom, a i odrasli. Najlepša je dok je vruća, sa kašikom domaćeg džema ili krema. Idealna za užine, a i za večeru uz šolju toplog mleka. Ova veknica je i poslastica koja nas uvek okupi oko stola.