Da li ste ikada poželeli da napravite pizzu kod kuće koja miriše i izgleda kao iz najbolje italijanske picerije? Nije tajna da pravljenje savršene pizze zahteva malo veštine i mnogo ljubavi. Uz ove savete italijanskih majstora, bićete korak bliže stvaranju autentične pizze u svojoj kuhinji.

1. Izbor pravog brašna

Sve počinje sa osnovom – testom. Za pravu pizzu, najvažniji sastojak je brašno. Italijanski majstori preporučuju korišćenje brašna tipa “00”. Ovo brašno ima visok sadržaj glutena, što je idealno za stvaranje elastičnog i istovremeno čvrstog testa koje će se lako razvlačiti.

2. Pravilno mešenje i odmaranje testa

Mešenje testa je ključno za aktiviranje glutena, a samim tim i za teksturu pizze. Testo treba mesiti dok ne postane glatko i elastično. Nakon mešenja, testo je potrebno ostaviti da odstoji najmanje jedan sat, a idealno preko noći u frižideru. Hladno fermentisanje omogućava razvoj bogatijeg ukusa i lakše varenje.

3. Sos od svežeg paradajza

Za sos, koristite zrele, sočne paradajze ili kvalitetni konzervirani pelat. Sos treba da bude jednostavan, sa malo dodataka kao što su sveži bosiljak, malo soli, i maslinovo ulje. Kuvanje sosa nije neophodno — svežina paradajza treba da dođe do izražaja.

4. Prava temperatura pečenja

Prava pizza zahteva visoku temperaturu pečenja koja je često teško dostižna u standardnim kućnim pećnicama. Ako je moguće, koristite kamen za pečenje i zagrejte svoju pećnicu na najvišu moguću temperaturu (250-300°C) bar pola sata pre pečenja. Visoka temperatura osigurava brzo pečenje, hrskavu koru i sočno središte.

5. Pravilan izbor i raspored sastojaka

Kada je reč o dodacima, manje je više. Preopterećivanje pizze sastojcima može dovesti do toga da testo postane vlažno i teško. Izaberite nekoliko kvalitetnih sastojaka koji se dobro kombinuju. Tradicionalno, na pizzu se prvo dodaje sos, zatim sir (mozzarella di bufala je idealna za pravu napolitansku pizzu), a ostali sastojci raspoređuju se ravnomerno.

Budite pažljivi sa količinom sira i drugih sastojaka. Previše sira može učiniti pizzu teškom i masnom, dok previše povrća može ispustiti vodu i učiniti koru mekanom. Takođe, važno je dodati sastojke koji mogu izdržati visoke temperature pečenja bez da izgore, kao što su suhomesnati proizvodi, dok neke delikatne sastojke poput rukole ili svežeg bosiljka dodajte nakon pečenja, kako bi zadržali svoju svežinu.

6. Pečenje do savršenstva

Stavite pizzu direktno na vrući kamen ili pleh obložen papirom za pečenje. Pečenje bi trebalo da traje između 5 i 7 minuta, zavisno od temperature pećnice. Pizza je gotova kada je rub hrskav i zlatan, a sir lepo rastopljen i blago zapečen.

7. Serviranje

Najbolje je pizzu servirati odmah nakon pečenja dok je još vruća. Za dodatni ukus, prelijte je sa malo kvalitetnog maslinovog ulja i pospite sa malo svežeg bosiljka ili parmezana.

Pravljenje savršene pizze kod kuće zahteva praksu, ali sa ovim savetima ste korak bliže da ovladate ovom veštinom. Uživajte u procesu i eksperimentišite sa različitim kombinacijama sastojaka kako biste pronašli svoju idealnu verziju ove omiljene svetske poslastice. Pratite “Mesimo zajedno” za više saveta, trikova i inspirativnih ideja koje će obogatiti vaše kulinarsko iskustvo.

 

Topla preporuka je da prilikom pripreme peciva koristite naše kvasce Vrenje i Alfu, koje možete naći u svim bolje snabdevenim trgovinskim lancima. Pratite nas na “Mesimo zajedno” i budite deo naše zajednice koja vrednuje kulturu, tradiciju i, naravno, dobru hranu.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.