Stari hleb ne mora nužno značiti beskoristan hleb. Postoji mnogo kreativnih načina da ovaj svakodnevni ostatak pretvorite u nove, ukusne i korisne obroke. Verujemo da za poparu i prženice svi već koristite stari hleb, ali mi smo tu da vam pružimo još neke dodatne ideje.

Evo nekoliko genijalnih trikova kako da stari hleb iskoristite na najbolji mogući način.

1. Napravite domaće grisine ili slane štapiće

Stari hleb možete iskoristiti za pravljenje hrskavih grisina koje su savršene kao grickalice ili dodatak uz supe i salate. Samo isecite hleb na tanke štapiće, premažite ih maslinovim uljem, posolite i začinite po želji, a zatim pecite u rerni dok ne postanu zlatno-hrskavi.

2. Gratinirani hleb

Iskoristite stari hleb za pripremu brzog i ukusnog gratina. Natopite kriške starog hleba u mešavini jaja i mleka, dodajte sir, šunku ili povrće, pospite začinima i zapečite u rerni dok se sve lepo ne sjedini i ne dobije zlatnu koricu.

3. Pripremite puding od hleba

Stari hleb može postati osnova za bogat i ukusan desert. Puding od hleba je klasičan desert koji se pravi tako što se kriške hleba slože u pleh, preliju mešavinom mleka, jaja, šećera i vanile, i peku dok smesa ne postane čvrsta i kremasta. Dodajte suvo voće ili čokoladu za dodatni užitak.

4. Napravite panzanellu

Panzanella je tradicionalna italijanska salata koja se pravi od starog hleba i svežeg povrća. Iskoristite kriške ili kocke starog hleba koje ćete pomešati sa paradajzom, krastavcem, crvenim lukom, svežim biljem i dobrom količinom maslinovog ulja i sirćeta. Ovo je odličan način da iskoristite i ostatak povrća iz frižidera.

5. Koristite stari hleb za zgušnjavanje čorbi

Stari hleb može poslužiti kao prirodni zgušnjivač za razne čorbe i gulaše. Samo dodajte nekoliko kriški hleba u vaše jelo dok se kuva, i on će upiti višak tečnosti i dati bogatu, kremastu teksturu.

6. Pripremite domaće prezle

Umesto kupovnih prezli, stari hleb možete iskoristiti za pravljenje domaćih, koje su idealne za pohovanje ili kao dodatak zapečenim jelima. Samo osušite hleb, sameljite ga u blenderu ili secku, i začinite po želji.

 

Korišćenjem ovih trikova ne samo da ćete smanjiti otpad, već ćete i obogatiti svoju kuhinju novim, ukusnim receptima. Stari hleb može biti izvanredan resurs u vašoj kuhinji, samo je potrebno malo kreativnosti. Pratite “Mesimo zajedno” za još saveta i trikova kako da maksimalno iskoristite svaku namirnicu i smanjite otpad.

 

Topla preporuka je da prilikom pripreme peciva koristite naše kvasce Vrenje i Alfu, koje možete naći u svim bolje snabdevenim trgovinskim lancima. Pratite nas na “Mesimo zajedno” i budite deo naše zajednice koja vrednuje kulturu, tradiciju i, naravno, dobru hranu.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.