Dvobojni hleb

Objavljeno 29.10.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Da li vi sečete hleb nožem ili ga kidate?Što bi moja baba rekla čupate. Uh muž seče hleb ne voli da ga kida a deca i mama ga kidaju, jedno dete ga i dubi, jede sredinu, ajoj majko mila……
Čitam knjigu i odlučih da napravim hleb.
Pa… stavila je i hleb da nadođe. Da imamo za doručak. Trebalo bi da ga stavim u rernu posle večere i ostavim da se peče dok odozgo ne bude zlatnožut i dok se ne čuje šupalj zvuk kad kucnem koru noktom.
Ovaj put nisam kidala hleb, isekla sam ta tanko nožem…..

Potrebno je:

1kg brašna,
1kašika Dijamant majoneza,
2 kašičice soli,
2 kašike ajvara,
pola kašičice šećera,
40g svežeg kvasca i
600ml mlake vode.

Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlaku vodu, pa ostaviti desetak minuta na toplom mestu da nadođe.
Kad je narastao dodati ga u brašno, smesi dodati so, Dijamant majonez i umesiti glatko testo.
Ostaviti testo da raste, kad naraste premesite ga i podelite na dva dela. Prvi deo neka ostane kakav jeste a u drugi deo dodajte ajvar i sve dobro sjedinite. Ostavite još oko trideset minuta da testo raste. Rastanjite prvi deo testa na debljinu maloga prsta, isto uradite i sa drugim delom testa. Preko prvoga dela testa stavite drugi deo testa i umotajte u rolat. Rolat presecite na pola. Olučasti kalup podmažite i pospite brašnom i stavite prvi rolat. Ostavite još desetak minuta testo da odmara. Testo oštrim nožem zarežite na par mesta.
U zagrejanoj rerni peći deset minuta na 220 stepeni pa smanjiti temperaturu na 180 i peći još oko trideset minuta, odnosno dok hleb ne bude pečen a to zavisi od Vaše rerne. Pečen hleb poprskati vodom i uviti u krpu. Isto uradite i sa drugim rolatom, ja sam ispekla dva hleba.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam