Pogačice sa raštanom

Objavljeno 05.12.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Raštan je višegodišnja biljka sa velikim plavicasto-zelenim socnim listovima. Bogat je vitaminom C. Koristi se zimi (jer leti gubi na ukusu i žilav je) za variva, jela sa mesom . Bere se tokom cele zime i rano s proleca, ali je najboljeg ukusa posle prva dva mraza. Ja sam ovaj put naptavila pogačice sa raštanom.

Pogačice sa raštanom
Potrebno je:

1/2 kg brašna,
1/2 kockice kvasca,
1 kašičica soli,
1 kašika šećera,
130 ml vode,
100 ml mleka,
80 ml jogurta,
50 ml ulja,
1 žumance i
10 listova raštana.

Priprema:

U mlakoj mešavini vode i mleka, sa dodatkom šećera, razmutiti kvasac. U vanglicu staviti brašno, so, jogurt, ulje, žumanceiseckan raštan , i na kraju kvasac. Zamesiti testo.
Testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da odmara.
Kada testo naraste prebaciti ga na brašnom posutu radnu površinu. Rastanjite na debljinu prsta i čašicom vadite pogačice. Pogačice poređajte u podmazanu tepsiju, ostavite da odmaraju petnestak minuta, a zatim pecite. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite dok lepo ne porumene.
Ja sam pravila veće i manje pogačice.
Mogu da Vam kažem da su predivne.

Uživajte u svakom zalogaju!

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam