Jeste li spremili zimnicu?

Objavljeno 30.08.2017. od Mesimo zajedno

U našem narodu je običaj da se zimnica sprema od Đurđevdana do Mitrovdana, što znači da bi zimnicu trebalo početi spremati čim prođe zima. Ako ste ove godine stavljale zimnicu, onda ste do sada već skoro pri kraju ovog procesa.

Kada zađemo malo u našu prošlost, primetićemo da su dve stvari bile bitne-da u domu uvek ima drva za ogrev, i da na trpezi bude hrana. Tamo gde nije bilo zime tokom zime i gde se dobro jelo, tamo je bilo pravo domaćinstvo.

Svakako da je moderni način života doprineo tome da danas skoro preko cele godine imamo namirnice koje želimo da konzumiramo, i nije neophodno da svaka kuća sprema zimnicu.  Ali, ukoliko ste od onih koji više vole domaće stvari od kupovnih, onda se sigurno vašom kućom širi miris pečenih paprika, ajvara, džema. Kao nekada kod bake. A svaka porodica je imala svoje recepte po kojima se spremala zimnica. To je bilo svojevrsno porodično nasleđe, i ti recepti su se rado delili kada druga domaćica pita šta je tačno tajna tako dobrog jela koje joj je upravo posluženo.

Ipak, koliko god recepata da ima, sve domaćice će se složiti da je tajna dobre zimnice u kvalitetnom voću i povrću, pravom mestu za ostavljanje zimnice i naravno u teglama koje moraju biti savršeno zatvorene.

Svakom su pred očima sada poređane tegle ajvara, džema, paprika po policama ostave, i navrlo je sećanje na sve one sate zajedničkog vremena provedenog pored šporeta dok se kuvao džem. Danas svakako stvari stoje drugačije. Moderno doba „ne dozvoljava“ toliko slobodnog vremena, te se i sve manji broj domaćinstava odlučuje na pripremu zimnice. Naravno, u ruralnim krajevima naše zemlje, tradicija ostavljanja zimnice je mnogo više prisutna nego u urbanim delovima. U gradovima se sve češće sada  javlja trend kupovine zimnice, te oni koji vole domaće, a nemaju vremena da ostavljaju zimnicu, mogu da je kupe od onih koji ostavljaju. Činjenica je da su tako obe strane zadovoljne.

Možda se više ne širi miris spremanja zimnice svakom kućom i možda zaista savremeni način života ne iziskuje toliko vremena koje treba izdvojiti za pripremanje zimnice, ali jedno je sigurno-zimnica će zauvek biti deo naše tradicije.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam