Vreme je za branč!

Objavljeno 26.03.2018. od Mesimo zajedno

Nedelja je dan kada treba posebno uživati. Naš je predlog da ove nedelje pozovete nekog na branč i time priuštite sebi potpunu relaksaciju i sjajnu hranu!

Obično se kaže da je branč doručak i ručak u jednom obroku. I samo ime potiče od kombinacije engleskih reči „breakfast“ (doručak) i „lunch“ (ručak). Veruje se da je nastao u Engleskoj, postoje i oni koji smatraju da je rođen u Njujorku, i dok u pričama o poreklu branča postoje nesuglasice, jedno je sigurno-Amerikanci su ti koji su ga proslavili.

Iako je branč nastao ranije, sama reč branč se javila krajem 19. veka. Početkom 20. veka branč je postao standardna pojava u njujorškim hotelima jer su restorani uglavnom bili zatvoreni nedeljom a ljudi su želeli negde da se okupljaju. I hoteli su uvideli mogućnost da ponude ljudima ono što žele: Da nedeljom ne ustaju rano, a da uživaju u hrani i društvu tokom celog dana. Branč se obično služi između 11 i 16 časova, a ovaj kasni doručak ili rani ručak, kako god želite da posmatrate branč, možete pronaći u ponudi i u mnogim našim lokalima, restoranima i hotelima.

Slavu, koja i dalje ne jenjava, branč je stekao posle Drugog svetskog rata kada su i žene počele u većoj meri da rade, a nedelju koriste kao dan za odmor i uživanje.

Branč u sebi spaja najbolje od doručka i ručka te očekujte raskošan meni. Riba, mini sendviči, tost, bruskete, pečeno meso, razne salate, jaja na oko, svakojaka slatka i slana peciva, sirevi,  pomfrit, galete, palačinke.. samo su neka od jela koja možete zateći. Hrana je uvek odlično dekorisana i  uglavnom postavljena po principu švedskog stola i to je ono što celokupnom doživljaju branča daje još opušteniju notu. Takođe, nije hrana samo ta na koj utreba obratit pažnju. Često ćete osetiti i mirise mirišljavih sveća koji istovremeno stvaraju ugodnu atmosferu i otvaraju apetit.

Možemo da zaključimo, kad je branč u pitanju, sve je podređeno hedonizmu. Smatra se da su čuveni kokteli Bladi Meri i Mimoza stvoreni upravo kao propratno piće u toku branča.

Složićete se, danas, kada svi živimo ubrzano, i kada većina „jede s nogu“, branč je idealna prilika za opuštanje i uživanje. Ako birnete oko toga da li ćete pronaći tokom branča ono što volite da jedete, ne treba da brinete, sigurno je da su kuvari kreirali meni tako da svako nađe nešto što voli ili želi da proba, i mnogi lokali najave svoj branč meni, upravo da ne bi bilo nezadovoljnih gostiju.

 

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam