Zašto je kvasac bolji od praška za pecivo?

Sigurni smo da i vaši ukućani vole ukus svežeg domaćeg hleba, peciva i kolača. Da biste ispekli dobar i vazdušast hleb, pecivo ili slatkiš potreban vam je prašak za pecivo ili kvasac. U nastavku, pročitajte deset razloga zašto je kvasac bolji izbor kada su u pitanju domaća peciva.  

  1. Iako je proces pravljenja hleba sa praškom za pecivo brži i jednostavniji, a proces pravljenja hleba sa kvascem sporiji, sam rezultat ukoliko izaberete kvasac je pecivo koje je napravljeno od prirodnih sastojaka i koje je bogato vitaminom B.
  2. Među brojnim namirnicama koje se koriste u pripremi pekarskih proizvoda, kvasac zauzima značajno mesto jer je izuzetno bogat hranljivim materijama. Odličan je izvor belančevina, amino-kiselina i prirodnog kompleksa vitamina B. 
  3. Ljudi vrlo često ističu da kvasac ima negativan uticaj na njihovo zdravlje i ishranu, ali po istraživanjima i tvrdnjama nekih od najeminentnijih svetskih nutricionista to nije tačno. Kvasac je pravi rudnik mineralnih sastojaka i jedan je od najbogatijih izvora organskog gvožđa.
  4. Osim vitamina A, C i E, kvasac sadrži čak sedamnaest drugih vitamina i sve vitamine B kompleksa. Nedostaje mu jedino vitamin B12, kojeg ima u mesu, jajima, mleku, iznutricama, pa je u ishrani ove namirnice dobro kombinovati sa kvascem.
  5. Kvasac sadrži i beta glukane, kojima se u poslednje vreme posvećuje sve veća pažnja, jer pozitivno utiču na imunološku funkciju čoveka.
  6. S obzirom na to da se kvasac hrani ugljenim-hidratima i troši ih, hleb koji je napravljen sa dodatkom kvasca ima nižu energetsku vrednost. Sa dužom i potpunijom fermentacijom, ovaj efekat je izraženiji.
  7. Kvasac ne sadrži gluten, pa se može koristiti i za pripremu bezglutenskih pekarskih proizvoda.
  8. Ukus, miris i aroma hleba koji se dobija uz pomoć kvasca, daleko su prijatniji od onog gde je dodat prašak za pecivo. Veća količina praška za pecivo, može da uzrokuje čak i neprijatan – metalni ukus. 
  9. Kvasac ne sadrži ni jednu komponentu koja je obeležena E oznakom, dakle, sasvim je prirodan. 
  10. Danas se kvasac kultiviše i proizvodi kao čista kultura i možete ga naći u nekoliko pojavnih oblika (čvrsti sveži kvasac, tečni i suvi kvasac), ali je zbog jednostavnosti upotrebe, najrasprostranjeniji sveži i suvi kvasac. Bez obzira na svoj pojavni oblik, kvasac je živi mikroorganizam, koji se hrani ugljenim-hidratima, tj. sastojcima testa i brašna (skrob, šećeri), a kao sporedni produkt razgradnje šećera, nastaje ugljen-dioksid, koji podiže testo.

Sve u svemu, ugljen-dioksid je gas neophodan u procesu izrade hleba, jer on podiže testo – bilo da se za njegovu pripremu koristi kvasac ili prašak za pecivo. Naša preporuka je svakako kvasac, jer iako će vam biti potrebno malo više vremena za pripremu, efekti na vašu ishranu su ipak neupredivo bolji. Ukoliko ste čuli za još neku dobru osobinu kvasca, obavezno podelite sa nama vaše utiske.
Bilo bi nam drago da ovaj tekst pošaljete vašim prijateljima, kako bismo svi zajedno pomagali i otkrivali kvalitetne savete jedni drugima. 🙂

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam