Božićna pogača Ovo je mera za jednu pogaču, ja sam napravila dve tako da sam sve duplirala. Potrebno je: 1 kockica kvasca, 250 ml mleka, 600g brašna, 1 kašičica šećera, 1 kašičica brašna, 200g margarina, 2 jajeta i urme, suve šljive, suvo grožđe. Za premazivanje 1 žumance. Priprema: U mleko stavite kvasac, izdrobite ga, dodajte kašičicu šećera, kašičicu brašna i ostavite da nadođe. Sipajte brašno u vanglu, dodajte nadošli kvasac, jaja i sve dobro sjedinite. Ostavite testo da odmara oko pola sata. Posle toga testo premesite, premažite margarinom. Ostavite još tridesetak minuta testo da raste. Podmažite okruglu tepsiju i pospite brašnom, ili jednostavno stavite u tepsiju papir za pečenje. Rernu zagrejte. Formirajte pogaču. Ja sam u pogaču stavila novčić, zrno kukuruza, pasulja, malo drvce drena. Pogaču sam premazala žumancetom i pekla u zagrejanoj rerni dok nije lepo porumenila. Ukrasila sam je suvim urmama, šljivma, grožđem.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.