Sastojci

- 700 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 komad jaja
- 2 kašike maslinovog ulja
- 50 g margarina
- oko 500 ml svetene vode

Instrukcije

1.U dublju posudu stavite deo brašna, suvi kvasac, šećer i sve promešajte.
2.Postepeno dolivajte svetenu vodu da se dobije žitka masa.
3.Ubacite jaje, 2 kašike maslinovog ulja i so.
4.Sada mikserom, nastavcima za testo, mutite testo uz dodavanje brašna da se dobije kompaktna lopta od testa, koja se ne lepi za ivice posude.
5.Pospite kašiku brašna preko testa i pokrite providnom folijom i kuhinjskom krpom.
6.Kada se testo malo podigne lagano premesite i podelite na 4 dela.
7.Rukama napravite krugove od svakog dela.
8.Prvi krug namažite otopljenim margarinom, stavite drugi krug i ponovo namažite margarinom i to uradite još jednom a četvrtu koru nepremazujte.
9.Sve lepo pritisnite i prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
10.Na sredinu testa stavite čašu i prosecite na 16 delova od ovice čaše do kraja testa.
11.Uzimajte po 2 kraka i upletite kao pletenicu i podvite krajeve.
12.Sredinu prosecite i uvite u ružice.
13.Zabodite vrh suvog bosiljka u sredinu pogače i ostavite da se odmori i malo podigne.
14.Premažite rastopljenim margarinom.
15.Rernu zagrejte na 200 C stepeni i stavite pogaču da se peče.

Pogača je pravljena sa svetenom vodom jer je poslužena za Božić. Vi možete da stavite običnu vodu ili mleko i da je poslužite u bilo kojoj svečanoj prilici.