Sastojci

580g brasna (tip 400 - meko)
100g belog secera
kasicica soli
180g putera
230ml toplog mleka
Pola kockice svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
3 jajeta (2 cela i jedno žumance)
200g braon šećera
4 kasike cimeta
150g krem sira
1 kasicica ekstrakta od vanile
6 kasika mleka
1.Testo: U posudu za mešenje testa prosejati 580g brašna, zatim dodati 100g šećera i kašičicu soli i promešati sve. Ovde dodajemo 80g putera (sobne temperature) i “mrvimo” ga i sjedinjujemo rukama ili viljuskama sa brašnom. Zatim napraviti rupu u sredini i dodajemo toplo mleko u kome smo prethodno rastvorili u kvasac, zatim dodajemo jaja i žumance i krećemo da mesimo. Mesiti dok se je dobije glatka smesa (po potrebi dodavati malo brašna). Činiju u kojoj testo odmara nauljiti i ostaviti testo da nadolazi 90 minuta. Kada testo nadodje, blago premesiti i razvijati u pravougaonik - do nekih 5mm debljine. * ovo je uputstvo za 12 većih rolata, ukoliko želite manje rolnice, podelite testo na dva dela i napravite dva rolata*
2.Punjenje: Sjediniti 200g braon šećera i 4 kašike cimeta. Na razvučeno testo premazati preostali puter i pokriti celu površinu puterom, šećerom i cimetom. Zatim urolati rolat i podeliti ga na 12 ili 24 jednakih delova.
3.Pečenje: rolnice redjati u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih da nadodju 30-45 minuta. Peku se u rerni na 180-200 stepeni 15-20 minuta.
4.Preliv: Sjediniti 150g krem sira sa 100g šećera u prahu, zatim dodati kašičicu ekstrakta od vanile i 6 kašika mleka. Prijatno i uzivajte!
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Za što preciznije rolnice preporucujem da ih sečete koncem. Ovo je recept koji je neizostavan deo svakog našeg praznika. Posle rolnica kuća miriše na sreću i praznike. Omiljena kafa moje mame je upravo uz ove rolnice dok se kroz kuću širi miris Božića ili Uskrsa. Obožavam da ih spremam za svoju porodicu zato što ne mogu da sačekaju ni da se ohlade, prelijem ih i trepnem a pleh je već ispražnjen.