DEDA MRAZ-hleb
DEDA MRAZ-hleb
DEDA MRAZ-hleb
DEDA MRAZ-hleb
DEDA MRAZ-hleb

Sastojci

600g brašna
1/2kocke svežeg Vrenje kvasca
1kašićica soli
1kašićica šećera
50ml ulja
Oko 200ml vode
1kašićica aleve paprike za premazivanje ili boja za hranu
Maslina sa paprikom (oči)

Instrukcije

1.Kvasac razmutiti sa malo vode i šećera i ostaviti 10ak minuta.
2.Dodati brašno, vodu, so i ulje i zamesiti testo.
3.Ostaviti da se duplira.
4.Testo podeliti na jedan veći deo za osnovu i još 4 mala dela koji će poslužiti za traku za kapu, bradu, nos i bućkicu na kapi.
5.Najveći komad testa rastanjite na debljinu oko 1cm.
6.Gornji deo (kapa) rastanjite dodatno i razvucite prstima u trougao.
7.Donji deo isecite na trake i svaku umotajte(brada).
8.Zatim jedan deo testa koji ste ostaviti rastanjite zasecite na trake, svaku umotajte i stavite preko gornjeg dela brade.
9.Dodajte lopticu kao nos.
10.Treći manji deo testa razvucite i postavite kao donji deo kape.
11.Gornji deo kape preklopite i na kraj stavite lopticu.
12.Premažite crvenom bojom kapu i nos.
13.Ostavite 15ak minuta da naraste.
14.Pecite u zagrejanoj rerni na 180° oko 20minuta.

Ovo je osnovna verzija, bez punjenja. Vi možete osnovu Deda Mraza da podelite na dva dela. Rastanjite jedan deo, filujete (sirevima, suhomesnatim ili čokoladom, kremom…), a zatim preklopite drugim delom i nastavite sa dodavanjem brade, kape i nosa.

Što se premazivanja na kraju tiče, ja sam koristila ulje od paprika zbog crvene boje, ali možete da upotrebite i alevu papriku razmućenu u malo vode ili boju za hranu.

Prijatno 🧑‍🍳🎄

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.