Za testo: | |
- 400 g brašna T-400 | |
- ½ kocke kvasca ili kesica suvog kvasca | |
- 2 dcl mleka ili vode | |
- 1 kašičica soli | |
- 1 kašičica šećera | |
- 2 kašike ulja | |
Za fil: | |
- 4 komada jaja | |
- 400 g sira | |
- ½ dcl ulja | |
- so po potrebi | |
- susam |
1. | U dublju posudu stavite kvasac, pola toplog mleka, šećer i par kašika brašna. Promešajte varjačom i ostavite da kvasac nadodje. |
2. | Dodajte ostatak brašna, mleka i so i sve varjačom dobro umutite. Testo treba da bude malo redje. Ako je potrebno dodajte još malo mleka. Na kraju umešajte ulje. |
3. | Posebno umutite jaja, sir, ulje i so u gustu smesu. |
4. | Tepsiju u kojoj će te da pečete gibanicu obložite papirom za pečenje.Stavite polovinu testa i razvucite ga viljuškom po tepsiji. |
5. | Nanesite celu količinu fila i poravnajte. |
6. | Sada stavite drugi deo testa o poravnajte ga preko fila od sira. |
7. | U posudu u kojoj je bio fil od sira dodajte 2 kašike ulja, promešajte i četkicom namažite gibanicu odozgo. |
8. | Pospite susamom. |
9. | Gibanicu isecite na kocke i ostavite da nadodje duplo a za to vreme zagrejte rernu na 200C stepeni. |
10. | Stavite gibanicu da se peče. Kada porumeni i odvoji se od ivica tepsije pečena je. To je možda nekih 40 minuta ali procenite sami u zavisnosti od vaše rerne. |
11. | Pečenu gibanicu izvadite iz rerne i tepsije zajedno sa papirom. Papir odvojite ali neka gibanica ostane na papiru. |
12. | Pokrite salvetom i ostavite da se prohladi. |
13. | Toplu gibanicu secite po rezovima koji su napravljeni na piti pre pečenja i poslužite. |