Sastojci

1/2 kg brašna
25 g svežeg kvasca
1 čaša jogurta
1 dl mleka
1 dl vode
1 jaje
3 kašike ulja
2-3 kašičice soli
2 kašičice šećera
1/2 margarina

Instrukcije

1.U malo mlake vode razmutite kvasac, dodajte šećer i ostavite da uskisne desetak minuta.
2.U vanglu stavite brašno, so, jaje, ulje, jogurt, uskisao kvasac i uz dodavanje mlake vode i mleka zamesite testo. Dobro umešeno testo ostavite pokriveno krpom na toplo mesto da se udvostruči (možete i u mlakoj rerni).
3.Naraslo testo izručite na pobrašnjenu radnu površini, lagano ga premesite pa ga podelite na tri dela.
4.Od svakog dela razvucite dugačke pravougaonike (duž. oko 40 cm i šir. oko 20 cm). Sada svaki deo namažite rastopljenim margarinom i urolajte. Nakon toga svaki urolani deo izvaljajte rukama u valjak duž. oko 40 cm. Od dobijenih valjaka napravite pletenicu, tj. kiku i pažljivo je prebacite u okruglu podmazanu tepsiju. Ostavite da odmori oko pola sata, tj. naraste.
5.Hleb (pogaču) premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni, dok ne porumeni.

Ovaj mek i ukusan hleb (pogaču) možete spremiti i za svečanije prilike, a možete, kao i ja, da od istog testa napravite i zeke, prasiće, piliće i sl.