Ovaj mek i ukusan hleb (pogaču) možete spremiti i za svečanije prilike, a možete, kao i ja, da od istog testa napravite i zeke, prasiće, piliće i sl.
1/2 kg brašna | |
25 g svežeg kvasca | |
1 čaša jogurta | |
1 dl mleka | |
1 dl vode | |
1 jaje | |
3 kašike ulja | |
2-3 kašičice soli | |
2 kašičice šećera | |
1/2 margarina |
1. | U malo mlake vode razmutite kvasac, dodajte šećer i ostavite da uskisne desetak minuta. |
2. | U vanglu stavite brašno, so, jaje, ulje, jogurt, uskisao kvasac i uz dodavanje mlake vode i mleka zamesite testo. Dobro umešeno testo ostavite pokriveno krpom na toplo mesto da se udvostruči (možete i u mlakoj rerni). |
3. | Naraslo testo izručite na pobrašnjenu radnu površini, lagano ga premesite pa ga podelite na tri dela. |
4. | Od svakog dela razvucite dugačke pravougaonike (duž. oko 40 cm i šir. oko 20 cm). Sada svaki deo namažite rastopljenim margarinom i urolajte. Nakon toga svaki urolani deo izvaljajte rukama u valjak duž. oko 40 cm. Od dobijenih valjaka napravite pletenicu, tj. kiku i pažljivo je prebacite u okruglu podmazanu tepsiju. Ostavite da odmori oko pola sata, tj. naraste. |
5. | Hleb (pogaču) premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni, dok ne porumeni. |