– 1/4 svežeg kvasca | |
– 2 šolje brašna | |
– 1 kašičica soli | |
– 2 kašike šećera | |
– 2 kašike ulja ili margarina | |
– 2 dl mleka | |
– 4 komada jaja | |
– tegla džema od smokvi | |
– prah šećer | |
1. | Napraviti kiselo testo od brašna, kvasca, soli, šećera i mleka, tako što u par kašika mleka rastopite kvasac, dodate šećer i kad se otopi dodati brašno, so i ulje. |
2. | Mleko dodajte postepeno da se dobije testo kao za hleb. |
3. | Dodati jaja i mikserom, nastavci za testo, umutiti da se dobije retka masa malo gušća nego za palačinke. |
4. | U dublju tepsiju staviti papir za pečenje i sipati pola testa. Odozgo staviti džem od smokvi (može i neki drugi koji imate), preko sipati ostatak testa i ostaviti da nadodje da se količina duplira, otprilike oko 1 sat. |
5. | Zagrejati rernu na 200°C i staviti kolač da se peče. |
6. | Kada porumeni, smanjiti temperaturu na 180°C i peći oko 45 minuta. |
7. | Pečen kolač izvaditi iz rerne, poprskati sa malo hladne vode, pokriti i ostaviti da se prohladi. |
8. | Seći na kocke, posuti prah šećerom i služiti. |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |