Sastojci

– 1/4 svežeg kvasca
– 2 šolje brašna
– 1 kašičica soli
– 2 kašike šećera
– 2 kašike ulja ili margarina
– 2 dl mleka
– 4 komada jaja
– tegla džema od smokvi
– prah šećer
1.Napraviti kiselo testo od brašna, kvasca, soli, šećera i mleka, tako što u par kašika mleka rastopite kvasac, dodate šećer i kad se otopi dodati brašno, so i ulje.
2.Mleko dodajte postepeno da se dobije testo kao za hleb.
3.Dodati jaja i mikserom, nastavci za testo, umutiti da se dobije retka masa malo gušća nego za palačinke.
4.U dublju tepsiju staviti papir za pečenje i sipati pola testa. Odozgo staviti džem od smokvi (može i neki drugi koji imate), preko sipati ostatak testa i ostaviti da nadodje da se količina duplira, otprilike oko 1 sat.
5.Zagrejati rernu na 200°C i staviti kolač da se peče.
6.Kada porumeni, smanjiti temperaturu na 180°C i peći oko 45 minuta.
7.Pečen kolač izvaditi iz rerne, poprskati sa malo hladne vode, pokriti i ostaviti da se prohladi.
8.Seći na kocke, posuti prah šećerom i služiti.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.