Kolač svetom Nikoli
Sastojci
- 1 kg brašna
- 40 g svežeg Vrenje kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 60 ml otopljenog posnog margarina
- 80 ml ulja
- 150 ml mlake vode
- 200 ml kisele vode
- malo ( 1 čaša) osveštane vode
- malo posnog majoneza.
- 100 g brašna
- 100 g gustina
- 1 kašičica soli
- 100 ml hladne vode.
Opis
- Kvasac razmutiti u malo mlake vode sa po kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. U dubljem sudu prosejati brašno, pa mu dodati so, ulje, otopljeni margarin, kiselu vodu, osveštanu vodu i nadošli kvasac. Ukoliko je potrebno, doliti još malo vode. Umesiti glatko testo, prekriti ga čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe oko 40 minuta.
- Dok testo odmara napraviti ukrase za kolač. Pomešati brašno i gustin, dodati im so, pa uz dolivanje vode umesiti čvršće testo. Od njega praviti različite ukrase- pletenice, modlicama vaditi oblike- krst, pečate, grozdove, listiće, klasje pšenice, cvetove, zvezdice. Jednostavno- pustiti mašti na volju.
- Nadošlo testo premesiti i podeliti na pola. Od prve polovine formirati hleb u okrugloj dubljoj posudi ili šerpi.
- Preostalu polovinu testa podeliti u odnosu 2: 1. Od većeg dela formirati tri jednaka valjka dužine oko 90 cm. Uplesti ih kao pletenicu, pa je umotati oko testa u posudi.
- Preostalo testo podeliti na četiri jednaka dela. Svaki deo razvući što tanje i od njih formirati dve spiralne pletenice. Rasporediti ih u obliku krsta preko pripremljenog kolača.
- Čitav kolač premazati sa malo posnog majoneza.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 50 minuta.
- Kolač malo prohladiti. U međuvremenu, pripremiti smesu od dve kašike šećera i dve kašike vode, pa sve dobro promešati da se šećer otopi. Na poleđini svakog pripremljenog ukrasa mazati tu smesu, pa ukrase zalepiti po čitavom kolaču.
- Osušiti zajedno sa ukrasima u rerni zagrejanoj na 100 stepeni oko 20- 25 minuta. Po želji, dodatno ukrasiti karanfilićem.
Komentari