Sastojci

1 kg brašna
40 g svežeg Vrenje kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
60 ml otopljenog posnog margarina
80 ml ulja
150 ml mlake vode
200 ml kisele vode
malo ( 1 čaša) osveštane vode
malo posnog majoneza.
100 g brašna
100 g gustina
1 kašičica soli
100 ml hladne vode.
1.Kvasac razmutiti u malo mlake vode sa po kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. U dubljem sudu prosejati brašno, pa mu dodati so, ulje, otopljeni margarin, kiselu vodu, osveštanu vodu i nadošli kvasac. Ukoliko je potrebno, doliti još malo vode. Umesiti glatko testo, prekriti ga čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe oko 40 minuta.
2.Dok testo odmara napraviti ukrase za kolač. Pomešati brašno i gustin, dodati im so, pa uz dolivanje vode umesiti čvršće testo. Od njega praviti različite ukrase- pletenice, modlicama vaditi oblike- krst, pečate, grozdove, listiće, klasje pšenice, cvetove, zvezdice. Jednostavno- pustiti mašti na volju.
3.Nadošlo testo premesiti i podeliti na pola. Od prve polovine formirati hleb u okrugloj dubljoj posudi ili šerpi.
4.Preostalu polovinu testa podeliti u odnosu 2: 1. Od većeg dela formirati tri jednaka valjka dužine oko 90 cm. Uplesti ih kao pletenicu, pa je umotati oko testa u posudi.
5.Preostalo testo podeliti na četiri jednaka dela. Svaki deo razvući što tanje i od njih formirati dve spiralne pletenice. Rasporediti ih u obliku krsta preko pripremljenog kolača.
6.Čitav kolač premazati sa malo posnog majoneza.
7.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 50 minuta.
8.Kolač malo prohladiti. U međuvremenu, pripremiti smesu od dve kašike šećera i dve kašike vode, pa sve dobro promešati da se šećer otopi. Na poleđini svakog pripremljenog ukrasa mazati tu smesu, pa ukrase zalepiti po čitavom kolaču.
9.Osušiti zajedno sa ukrasima u rerni zagrejanoj na 100 stepeni oko 20- 25 minuta. Po želji, dodatno ukrasiti karanfilićem.
10.
11.
12.
13.
14.
15.