Sastojci

900g brašna
250ml mleka
200ml jogurta
kockica svežeg (Alfa) kvasca
50ml ulja
1 kašičica šećera
1 kašika soli
ZA KRUNU I UKRASE - 1/2kg brašno, vode po potrebi, kašičica soli
1.Kvasac potopite u toplo mleko sa kašičicom šećera. U posudu sa brašnom dodajte nadošao kvasac. Postepeno dodajte ulje, jogrut, so i umesite testo mekše strukture. Testo ostavite na toplo da nadođe oko pola sata pa ga premesite. Trećinu testa odvojite za dekoraciju (ja sam pravila pletenicu). Sada već možete formirati pogaču koja ćete odstojati u plehu još nekih pola sata. Vi za to vreme možete napraviti željene ukrase. Ukrase malo pokvasite vodom pa zalepite na pogaču koju smo premazali mešavinom žumanceta i mleka. Pogača se peče na 200 stepeni oko sat vremena.
2.Za krunu smo napravili testo od brašna i vode. Testo treba da bude malo tvrđe i onda ga razvijete i pravite ukrase po vašoj želji. Posudu koju ste izabrali (zbog veličine krune prekrijte folijom). Možete je premazati uljem i žumancetom. Formirajte krune željene veličine i izgleda (mogu se isplesti pletenice). Krunu pecite oko pola satana 180 stepeni. Morate voditi računa da ne prepečete. Zato je vrlo bitno da vam 'trake' od kojih pravite krunu ne budu tanke.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Od brašna i vode smo napravili i ukrase koje možete napraviti od kalupa – listiće, cvetove … Ja koristim osveštenu vodu kada pripremam slavsku pogaču. U sredinu pogače zabodite parče osvećenog bosiljka. Ukoliko vam se desi da ukras malo zagori, razmutite brašno u vodi i premažite ukrase, oni će pobeleti kada se osuše. I naravno budite uvek srećni i zadovoljni kada pravite slavski kolač 🙂