Praznična pletenica pogača

Sastojci

  • 1 jaje
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • Pola kocke svežeg Alfa kvasca
  • 80ml ulja
  • 200ml tople vode
  • 200ml toplog mleka
  • 400-500g pšeničnog brašna
  • 1 jaje za premazivanje
  • Susam za posipanje

Opis

80'
25'
0
0
  • Toplu vodu i mleko sjedinite. Dodajte so, šećer i 2-3 kašike brašna. Promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
  • Zatim dodajte jaje, ulje i postepeno dodajte brašno. Umesite testo, pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, oko 30-40min.
  • Pospite malo brašna i blago premesite. Ponovo ostavite da odstoji, 20-30 miniuta pokriveno krpom.
  • Na pobrašnjenoj radnoj površini izručite testo. Podelite ga na 3 jednaka dela. Od svag dela testa oblikujte "prut" dužine oko 50cm.
  • Na uobičajen način ispletite jednu dugačku pletenicu od testa.
  • Papir za pečenje izgužvajte, pokvasite i obložite tepsiju prečnika 24cm. Papir premažite uljem i od sredine tepsije krenite sa formiranjem pogače tako što ćete pletenicu upletati u krug. Ostavite da odstoji 15-20 minuta na toplom, zatim je premažite jajetom, pospite crni i beli susam i ubacite u unapred zagrejanu rernu.
  • Pecite pogaču 20-25 minuta na 180 stepeni. Pred kraj pokrijte papirom za pečenje da ne zagori.
  • Prijatno!

Bonus saveti

Neka i vaš dom zamirise na sveže ispečenu pogacu u ovom zimskom pa još i prazničnom periodu.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam