Praznična pletenica pogača
Sastojci
- 1 jaje
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- Pola kocke svežeg Alfa kvasca
- 80ml ulja
- 200ml tople vode
- 200ml toplog mleka
- 400-500g pšeničnog brašna
- 1 jaje za premazivanje
- Susam za posipanje
Opis
- Toplu vodu i mleko sjedinite. Dodajte so, šećer i 2-3 kašike brašna. Promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
- Zatim dodajte jaje, ulje i postepeno dodajte brašno. Umesite testo, pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, oko 30-40min.
- Pospite malo brašna i blago premesite. Ponovo ostavite da odstoji, 20-30 miniuta pokriveno krpom.
- Na pobrašnjenoj radnoj površini izručite testo. Podelite ga na 3 jednaka dela. Od svag dela testa oblikujte "prut" dužine oko 50cm.
- Na uobičajen način ispletite jednu dugačku pletenicu od testa.
- Papir za pečenje izgužvajte, pokvasite i obložite tepsiju prečnika 24cm. Papir premažite uljem i od sredine tepsije krenite sa formiranjem pogače tako što ćete pletenicu upletati u krug. Ostavite da odstoji 15-20 minuta na toplom, zatim je premažite jajetom, pospite crni i beli susam i ubacite u unapred zagrejanu rernu.
- Pecite pogaču 20-25 minuta na 180 stepeni. Pred kraj pokrijte papirom za pečenje da ne zagori.
- Prijatno!
Bonus saveti
Neka i vaš dom zamirise na sveže ispečenu pogacu u ovom zimskom pa još i prazničnom periodu.
Komentari