Neka i vaš dom zamirise na sveže ispečenu pogacu u ovom zimskom pa još i prazničnom periodu.
1 jaje | |
1,5 kašičica soli | |
1 kašičica šećera | |
Pola kocke svežeg Alfa kvasca | |
80ml ulja | |
200ml tople vode | |
200ml toplog mleka | |
400-500g pšeničnog brašna | |
1 jaje za premazivanje | |
Susam za posipanje | |
1. | Toplu vodu i mleko sjedinite. Dodajte so, šećer i 2-3 kašike brašna. Promešajte i ostavite da se kvasac aktivira. |
2. | Zatim dodajte jaje, ulje i postepeno dodajte brašno. Umesite testo, pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, oko 30-40min. |
3. | Pospite malo brašna i blago premesite. Ponovo ostavite da odstoji, 20-30 miniuta pokriveno krpom. |
4. | Na pobrašnjenoj radnoj površini izručite testo. Podelite ga na 3 jednaka dela. Od svag dela testa oblikujte "prut" dužine oko 50cm. |
5. | Na uobičajen način ispletite jednu dugačku pletenicu od testa. |
6. | Papir za pečenje izgužvajte, pokvasite i obložite tepsiju prečnika 24cm. Papir premažite uljem i od sredine tepsije krenite sa formiranjem pogače tako što ćete pletenicu upletati u krug. Ostavite da odstoji 15-20 minuta na toplom, zatim je premažite jajetom, pospite crni i beli susam i ubacite u unapred zagrejanu rernu. |
7. | Pecite pogaču 20-25 minuta na 180 stepeni. Pred kraj pokrijte papirom za pečenje da ne zagori. |
8. | Prijatno! |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |