Sastojci

1 jaje
1,5 kašičica soli
1 kašičica šećera
Pola kocke svežeg Alfa kvasca
80ml ulja
200ml tople vode
200ml toplog mleka
400-500g pšeničnog brašna
1 jaje za premazivanje
Susam za posipanje
1.Toplu vodu i mleko sjedinite. Dodajte so, šećer i 2-3 kašike brašna. Promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
2.Zatim dodajte jaje, ulje i postepeno dodajte brašno. Umesite testo, pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, oko 30-40min.
3.Pospite malo brašna i blago premesite. Ponovo ostavite da odstoji, 20-30 miniuta pokriveno krpom.
4.Na pobrašnjenoj radnoj površini izručite testo. Podelite ga na 3 jednaka dela. Od svag dela testa oblikujte "prut" dužine oko 50cm.
5.Na uobičajen način ispletite jednu dugačku pletenicu od testa.
6.Papir za pečenje izgužvajte, pokvasite i obložite tepsiju prečnika 24cm. Papir premažite uljem i od sredine tepsije krenite sa formiranjem pogače tako što ćete pletenicu upletati u krug. Ostavite da odstoji 15-20 minuta na toplom, zatim je premažite jajetom, pospite crni i beli susam i ubacite u unapred zagrejanu rernu.
7.Pecite pogaču 20-25 minuta na 180 stepeni. Pred kraj pokrijte papirom za pečenje da ne zagori.
8.Prijatno!
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Neka i vaš dom zamirise na sveže ispečenu pogacu u ovom zimskom pa još i prazničnom periodu.