Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem
Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem
Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem
Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem
Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem
Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem
Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem
Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem
Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem
Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem
Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem
Novogodišnja venac pogača sa kačkavaljem

Sastojci

100ml tople vode
200ml toplog mleka
100ml ulja
1,5 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 jaje
30g Alfa kvasca
550g brašna
Još je potrebno i: 1 žumance, 3-4 kašike susama, 2-3 kašike mleka, 100g kačkavalja

Instrukcije

1.U toploj vodi razmutite kvasac, šećer i 2-3 kašike brašna. Ostavite da se kvasac aktivira desetak minuta. Nakon tog vremena, dodajte toplo mleko, ulje, jaje i so. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste 30-40 minuta.
2.Naraslo testo podelite na 2 dela. Jedan deo razvaljajte u krug prečnika 26-28cm. Premažite mlekom, pospite susam. Okrenite testo naopako, da strana sa susamom bude odozdo. Prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Od drugog dela testa formirajte 8 loptica. Rastanjite i u svaku stavite po malo rendanog kačkavalja a potom zatvorite i ponovo formirajte loptice. Sve loptice poređajte u krug preko kore i premažite ih umućenim žumancetom.
3.Sredinu testa isecite na na četvrtine a zatim i na osmine ali ne do kraja. Preko loptica prebacite vrhove trouglova. Na ovaj način se formira venac. Ostavite 10-15 minuta da pogača naraste dok se greje rerna.
4.Pecite pogaču 20-25 minuta na 180 stepeni.
5.Prijatno!

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.