Novogodišnje krofne

Sastojci

  • 600 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 30 g Vrenje svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 2 jaja
  • 1/ 2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
  • rendana kora jednog limuna
  • 100- 150 g otopljene čokolade ili eurokrema
  • ukrasi od fondana- po želji
  • šećer u prahu- po želji.

Opis

40'
30'
0
0
  • U toplom mleku izmrviti kvasac, dodati po kašičicu šećera i brašna, pa ostaviti da kvasac nadođe. U dublji sud prosejati brašno, dodati jaja, so, šećer, ulje, limunovu koru, nadošli kvasac i umesiti testo. Ostaviti ga da naraste na toplom mestu oko pola sata.
  • Zatim ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, blago premesiti i rastanjiti na debljinu od oko 1 cm.
  • Okruglom modlom vaditi krofne. Manjom čašom vaditi kružiće iz sredine krofne, kako bi se formirala rupa. Ostaviti ih 5- 10 minuta da još malo narastu.
  • Ulje dobro zagrejati, pa pržiti krofne u dubokom ulju sa obe strane. Odložiti ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.
  • Krofne koje su manje nakon vađenja krugova takođe ispržiti i posuti šećerom u prahu po želji. One se kasnije mogu upotrebiti kao dekoracija velikih krofni.
  • Krofne preliti čokoladnom glazurom. Od fondana napraviti novogodišnje ukrase- listiće, pahuljice ili po želji. Preko čokoladne glazure rasporediti ukrase od fondana i male krofne, pa služiti.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam