Novogodišnje krofne
Sastojci
- 600 g brašna
- 250 ml mleka
- 30 g Vrenje svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 2 jaja
- 1/ 2 kašičice soli
- 50 ml ulja
- rendana kora jednog limuna
- 100- 150 g otopljene čokolade ili eurokrema
- ukrasi od fondana- po želji
- šećer u prahu- po želji.
Opis
- U toplom mleku izmrviti kvasac, dodati po kašičicu šećera i brašna, pa ostaviti da kvasac nadođe. U dublji sud prosejati brašno, dodati jaja, so, šećer, ulje, limunovu koru, nadošli kvasac i umesiti testo. Ostaviti ga da naraste na toplom mestu oko pola sata.
- Zatim ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, blago premesiti i rastanjiti na debljinu od oko 1 cm.
- Okruglom modlom vaditi krofne. Manjom čašom vaditi kružiće iz sredine krofne, kako bi se formirala rupa. Ostaviti ih 5- 10 minuta da još malo narastu.
- Ulje dobro zagrejati, pa pržiti krofne u dubokom ulju sa obe strane. Odložiti ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.
- Krofne koje su manje nakon vađenja krugova takođe ispržiti i posuti šećerom u prahu po želji. One se kasnije mogu upotrebiti kao dekoracija velikih krofni.
- Krofne preliti čokoladnom glazurom. Od fondana napraviti novogodišnje ukrase- listiće, pahuljice ili po želji. Preko čokoladne glazure rasporediti ukrase od fondana i male krofne, pa služiti.
Komentari