Potrebno je: Univerzalno testo za pitu 1kg brašna, 2 dl ulja, 1/2l vode (zimi se testo mesi mlakom a leti hladnom vodom) i so. Za fil je potrebno: 30 mladih listova vinove loze, 3-4 struka mladog zelenog luka, 3 jaja, 1 časa od 2 dl kiselog mleka, 1 čaša kukuruznog brašna, 1kesica suvog kvasca, 300g sira i 1dl ulja. Priprema: Listove vinove loze operite, prelijte sa vrelom vodom i ostavite da stoje jedan minut a zatim ih prelijte hladnom vodom. Ocedite vodu i naseckaj te ih na sitne komadiće. Mladi luk očistite pa i njega naseckajte. U dublju posudu stavite jaja i kiselo mleko i promešajte da se sjedine.Dodajte brašno pomešano sa suvim kvascem, naseckani luk, seckanu vinovu lozu i sitan sir. Sve dobro sjedinite. Testo : Brašno posoliti, dodati ulje i lagano sipati vodu neprestano mešajuci da se dobije meko testo.Mora dobro da se izradi.Podeliti na 4 dela pa svaki deo dobro izraditi na dasci posutoj brašnom. Rukom rastanjiti delove testa u prst debele lepinjice, svaku malo premazati uljem ili masti pa ih prekrijte krpom i ostaviti u toploj prostoriji da odstoje 30 min. Odstojale lepinjice se rastrezu rukom i prstima razvuku na krajevima da se dobije veći krug a onda se razvlače na stolnjaku.Krajeve lagano odcepiti i napraviti 5-tu lepinjicu.Testo se poprska toplim uljem ili masti. Nanosi se fil po celoj površini i savijaju se kore (fil u ovom slučaju je od listova vinove loze sa dodacima).U manjoj posudi se pomeša voda i ulje pa se gotova savijača poprska pre pečenja.Peći u jako zagrejanoj rerni na 200’.Pečena pita se poprska mlakom vodom i prekrije krpom da odstoji.
Pita sa listovima vinove loze
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar