i ukus i izgled je glavna karakteristika
600 gr. brašna | |
1 kvasac | |
3 dl mleka | |
1 kašičica šećera | |
1 kašika soli | |
1 jaje | |
150gr. margarina | |
Sastojci za fil: | |
400gr. mlevenog mesa | |
1 glavica crnog luka | |
2 kašike paradajz pirea | |
1 jaje | |
5 kašika zejtina | |
so i začini po ukusu | |
1. | U 3dl mlakog mleka staviti kvasac, so, šećer i malo brašna. Čekati da nadođe. U drugu posudu staviti jaje, ostatak brašna , margarin i polako sipati mleko s kvascem. Dobro umesiti testo, raditi ga sve dok ne prestane da se lepi na prste. Ostaviti ga da nadođe. Crni luk iseckati, malo propržiti i dodati mleveno meso. Dinstati ga uz povremeno dodavanje vode. Pri kraju dodati paradajz pire, so i začine po ukusu. Nadošlo testo premesiti i razvući oklagijom u pravougaonik debljine 0.5 cm. |
2. | Bočne strane testa zaseći prema unutra na trake širine 1.5cm tako da u sredini ostane dovoljno prostora za punjenje. Spoljne trake sa obe strane pravougaonika preklopiti ka unutra da fil ne bi iscurio. U sredini naneti fil od mesa, a zatim zasečene trake isplesti. Urađenu pletenicu premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C dok ne porumeni, oko 15min. Vreme pripreme je oko 60min. cena jela 300din. |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |