Sezona je bundeva, jesen je zlatno doba kada bundeve stižu. Nekada se sejala kao medjuusev kukuruza. Ima ih raznih oblika i veličina. Njena narandžasta boja prosto mami. Ko voli bundevu može da napravi ovu zanimljivu pogaču i pogačice. Potrebno je: 800g brašna, 1 kesica suvog kvasca, 2 kašičice šećera, soli po ukusu, 400g pirea od bundeve i 300ml vode. Za filovanje: 100g seckanih oraha, mlo semenki bundeve i 2 kašike šećera. Za premazivanje: 100g marmelade, 100g šećera i 100 ml vode. Način pripreme: U činiju sipajte brašno, kvasac, šećer i so pa dobro izmešajte a onda dodajte pire od bundeve pomešan sa mlakom vodom pa zamesite testo. Testo prekrijte i ostavite da se udvostruči, premesite pa opet ostavite da naraste. Podelite testo na delove . Ja sam napravila jednu veću bundevu od testa i par manjih bundevica. Od svakog dela napravite lopticu i uvežite je kanapom kao što je prikazano na slici. Od većeg dela testa sam formirala loptu, napravila udubljenje i stavila 100g seckanih oraha, 2 kašike kristal šećera i malo semenki bindeve. Stavila sam bundevu i “bundevice” u pleh za pečenje, i ostavila 30 minuta da narastu a onda stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 30-ak minuta da se peku, to jest dok lepo ne porumene. Prohladite malo bundevu i bundevice i pažljivo skinite kanap.Svaku bundevicu sam premazala sa pripremljenih premazom. Stavite marmeladu, šćecer i vodu na šporet da provri. Malo prohladite i premažite bundevu i bundevice.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.