Pogača „Miris Božića“
Sastojci
- 1 suvi instant VRENJE kvasac
- 550 gr Brašna tip 400 meko
- 330 ml mlake vode
- Kašičica soli
- Pola kašičice šećera
- Dve kašike ulja
- Veza peršuna svežeg
- 3-4 čena belog luka
- 200 gr krem sira
- Sok od pola limuna
- 2-3 Kašike prezli
Opis
- 1. Zamesiti meko testo od 550gr brašna, jedne kesice Vrenje instant kvasca, pola kašičice soli, pola kašičice šećera i 330 ml mlake vode.
- 2. Premazati vanglu sa uljem i u njoj ostaviti testo sat vremena, pokriveno vlažnom krpom, da se udupla.
- 3.Napraviti sos kojim ćemo premazati testo. Ja sam to uradila u secku ( ko nema, može naravno i ručno ). Vezu peršuna i beli luk usitniti-sitno iseckati, pa promešati sve sa pola kašičice soli, pola limunovog soka i krem sirom. I smesa koja kao da govori hiljadu reči je spremna!
- 4. Posudu u kojoj ćete peći pogaču premazati sa dve kašike ulja, i preko svuda posuti prezle. ( One će dati lepu hrskavost nakon pečenja)
- 5. Naraslo testo blago premesiti, nauljiti površinu na kojoj ćete razvijati testo, i nauljiti ruke.
- 6. Razvucite testo na oko 2-3cm, i nadevom koji ste prethodno spremili premažite, ali na donjem kraju ostavite deo ne premazan kako nadev ne bi curio i kako bi lepo sve urolali.
- 7. Preklopite blago sve stranice kako ne bi fil curio, pa zati lagano od gore na dole ka kraju koji nije premazan, rolajte testo kako bi ste dobili nešto slično rolatu.
- 8. Potom secite dobijeni rolat na delove od oko 5-6cm, i ređajte u prethodno pripremljen pleh sa prezlama.
- 9. Pokrijte sve krpom i ostavite na toplom oko 45 min. nakon čega će testo fino popuniti ceo pleh.
- 10. Nadošlu pogaču ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, i pecite oko 30 min. Kada mirisi počnu da se šire Vašim domom, biće vam jasan naziv "MIRIS BOŽIĆA". Savršenstvo! Prijatno Vam bilo, i uživajte sa Vašim najmilijima!
Komentari