
Potrebno je: za testo: . | |
250 ml mleka, | |
20 g kvasca, | |
2 kašičice šećera, | |
100 ml ulja, | |
1 belance, | |
1 kašičica soli i | |
550 g brašna | |
Za premazivanje testa: | |
10 kašika pekmeza. | |
Za premazivanje pogače: | |
1 žumance. | |
1. | U 100 ml mlakog mleka rastvoriti kvasac,dodati 1 kašičicu šećera, brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U odgovarajuću posudu usuti brašno,dodati 150 ml mlakog mleka,ulje,nadošli kvasac,belance,so i zamesiti testo.Prekriti najlonskom folijom ili krpom i ostaviti da odstoji 40 minuta.Testo izručiti na brašnom posutu radnu površinu,premesiti razviti oklagijom,pa premazati pekmezom. Testo urolati. Staviti u tepsiju obloženu pek papirom i uvijati od unutrašnjeg ka spoljašnjem delu.Prekriti i ostaviti da odstoji još 30 minuta. Pogaču premazati žumancetom. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Na kori od breze, toliko je lepa, dekorativna, nesvakidašnja a što je najvažnije pripremljena sa puno ljubavi , jako je ukusna. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |