Sastojci

300g oštrog brašna
500g mekog brašna
40g kvasca
Malo šećera
Kasicica soli
2dl toplog mleka
2dl tople vode
1dl ulja
1 jaje za premazivanje
3 kasike brasna, klasika doli i malo vode za slani preliv
1.U toplo mleko staviti 2 kasike ostrog brasna, malo secera i kvasac i sacekati 10 minuta da nadođe. Pomesali brasno sa uljem i solju i dodati kvasac, pa umesiti testo koje se ne lepi za ruke, a ne sme biti ni tvrdo. Mesiti na pobrasnjenoj površini bar 5 minuta, uz dodavanje brasna ako je potrebno. Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta, da se testo udvostruči. Premesiti ga i odvajati kuglice, koje treba dobro razvuci u stapic, pa savijati perece. Pleh malo nauljiti, poredjati perece, premazati jajetom, ostaviti 10 minuta, pa peci oko 20 minuta na 250 stepeni. Od brasna soli i vode napraviti preliv gustine kao za palacinke, pa perece preliti negde na pola pecenja.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Od ovog testa se mogu praviti i slani stapici i pletenice.