700 gr brašna | |
250 ml mleka | |
1 kockica kvasca | |
2 kašičice soli | |
1 kašičica šećera | |
1 kašika sirća | |
100 ml ulja | |
2 jaja | |
100 gr margarina,susam,lan | |
jaje za premazivanje 4-5 špageta. | |
1. | U mlako mleko stavimo šećer i kvasac da nadođe. U nadošlo mleko sipamo ulje, dodamo so, sirće, 2 jajeta i promešamo. Brašnom zamesimo testo. Pokrijemo čistom krpom i ostavimo 30 minuta da testo nadođe. Nadošlo testo premesimo i podelimo na dva jednaka dela. Jedan deo testa podelimo na pet loptica. Razvučemo prvu lopticu na 17-18 cm i premažemo sa margarinom. Razvučemo drugu, premažemo sa margarinom i prebacimo preko prve. Tako uradimo i sa trećom, koju stavljamo preko druge. Umutimo jaje i premažemo treću. Četvrtu razvučemo da bude malo veća od predhodnih. Izvadimo sa manjom čašom rupe za oči, zatim testo prebacimo preko trećeg testa i višak podvučemo ispod. Napravljenu glavu prebacimo u pleh obložen papirom za pečenje. Premažemo sa umućenim jajetom. Krugove koje smo izvadili, na jednom kraju malo pritisnemo i stavimo ispod rupa za oči, a na mestu gde će kasnije ići brkovi. Petu lopticu ostavimo na stranu. Drugu polovinu testa takođe podelimo na pet delova. Prvo testo razvučemo u duguljastu formu oko 17-18 cm i premažemo margarinom. Razvučemo i drugi deo, premažemo margarinom i stavimo preko prvog dela. Isto uradimo sa trećim i četvrtim delom. Sa oklagijom razvučemo u duguljastu formu,zatim urolamo testo. Tako urolano testo podelimo na dva jednaka dela i rukama ih blago pritisnemo. Premažemo oba dela sa umućenim jajetom. Petu lopticu od prvog dela i petu lopticu od drugog takođe razvučemo u dugulastu formu i u sredini nožem isečemo uži elipsasti oblik.Izvadimo isečeno testo, a ostatak prebacimo preko ušiju i višak podvučemo pod testo. Uši namestimo uz glavu. Zasečemo sa nožem srednji deo na ušima. Od viška testa koje je ostalo od ušiju napravimo nos i zube. Stavimo seme lana ili nemlevenog maka za oči, a ostalo sve pospemo susamom. Tri špagete premažemo sa umućenim jajetom i stavimo u pleh pored pogače. Stavimo pogaču da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C. Posle 10 minuta sa aluminijumskom folijom pokriti pogaču a temperaturu smanjiti na 180°C i peći još 20 minuta. Skloniti foliju i peći još 2-3 minuta. Špagete podelimo na pola i u prohlađenu pogaču zabodemo na mestu brkova. PRIJATNO!!! |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |