- 900 g oštrog brašna | |
- 1 kocka alfa kvasca | |
- 1 kašičica šećera | |
- 1 kašičica soli | |
- 2 + 2 kašike maslinovog ulja | |
- 40 g putera ili margarina + 2 kašike | |
- 2 komada jaja + 1 jaje | |
- 3 dl tople vode | |
- 2 dl mleka + 2 kašike | |
- ajvar, džem, cimet, vanilin šećer, so, susam, kim | |
1. | U dublju posudu staviti izmrvljen kvasac, toplu vodu i šećer sa par kašika brašna. Posle nekih desetak minuta, kada se kvasac otopi, dodajte mleko, brašno, 80% predvidjene količine, razmućena jaja, ulje, otopljen puter, so. Sve promešajte i mikserom, nastavci za testo, umutite testo. Mutite prvo sporije, pa sve brže, uz dodavanje brašna, ako je potrebno, da bi se dobilo testo koje je kompaktno, malo lepljivo ali se odvaja od zidova posude. Ovako umešeno testo, se tokom mućenja formira u loptu, prelite ga sa sa ostatkom ulja, pokrite i ostavite u frižideru oko 1 sat. Kada testo lepo naraste, što se vidi na priloženoj slici, izvadite testo iz frižidera i samo malo ga rukom pritisnite da se spusti. Od testa kidajte komade i razvucite rukom u pravougaonik, koji ako se namaže ajvarom ili džemom i urola, može da se sečenjem naprave trouglići, štrudlice, pužići. Sečenjem pravougaonika od testa na trouglove pravite kiflice sa filom ili bez. Iste pravougaonike ako isečete na manje pravougaonike, koje dodatno prosečete ali tako da samo na jednom kraju budu prosečeni, možete da napravite kiflicu u obliku pletenice. Pustite mašti na volju i pravite razne oblike peciva. Posipajte susamom, kimom, solju, vanilin šećerom, cimetom... Slažite pecivo u pleh od rerne, obložen papirom za pečenje. Pecivo namažite mešavinom jaja, putera i mleka. Dok se rerna zagreje na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom, ostavite pecivo da još nadodje. Pecite oko 20 minuta, ili dok ne porumeni. Izvadite pečeno iz rerne i pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi. Od ove količine testa se dobiju dva pleha peciva. Dok jedan pleh pečete, testo ostavite ponovo u frižider, a dok se pečeno pecivo hladi. Čim oslobodite pleh nastavite da pravite pecivo od ostatka testa i postupite dalje kao kod prethodne ture. Uživajte u ovom mekom pecivu. Čak i sutradan, kada se ohladi ono je mekano. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |