Sastojci

1 kg mekog brasna
500 g mlevenih cvaraka
40 g Alfa svezeg kvasca
2 kasicice secera
2 kasicice soli
100 g svinjske masti
500 ml mleka
2 zumanca + jedno jaje za premazivanje
1.Izmrviti kocku Alfa kvasca, dodati secer i preliti sa malo mlakog mleka. Ostaviti da se kvasac aktivira.
2.U vanglu sipati brasno, dodati so i zumanca, promesati i dodati svinjsku mast. Dodati aktiviran kvasac i preostalo mlako mleko. Postepeno dodavati brasno i mesiti rukom, dok testo ne ocvrsne. Preneti testo na brasnjavu radnu povrsinu i mesiti dok testo ne postane srednje meko. Ostaviti testo da odmori 10 minuta.
3.Nakon toga, testo rastanjiti oklagijom i premazati trecinom pripremljenih samlevenih cvaraka. Razmazati preko cele povrsine i preklopiti testo na polovinu, pa jos na polovinu. Prekriti testo krpom i ostaviti da odstoji 10 minuta.
4.Nakon toga, testo ponovo rastanjiti oklagijom i premazati ga drugom trecinom mlevenih cvaraka. Preklopiti testo na isti nacin i ostaviti da odstoji jos 10 minuta.
5.Posle tog vremena, oklagijom rastanjiti testo i premazati poslednjom treciunom mlevenih cvaraka. Opet preklopiti testo na isti nacin. Opet ostaviti da odstoji deset minuta.
6.Rastanjiti testo na, otprilike 1 cm i modlom isecati testo , pazljivo ga ukrajajuci da bude sto manje ostataka, jer ovo testo se ne premesuje.
7.Poredjati pogacice u podmazan pleh i prekriti ih plasticnom folijom. Premazati ih uljem pre toga i ostaviti ih sat vremena da narastaju.
8.Pogacice onda premazati jajetom i posuti sa malo soli, a onda peci 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.