Pogacice sa cvarcima

Objavljeno 30.04.2023. od Maja Petrovic

Sastojci

  • 1 kg mekog brasna
  • 500 g mlevenih cvaraka
  • 40 g Alfa svezeg kvasca
  • 2 kasicice secera
  • 2 kasicice soli
  • 100 g svinjske masti
  • 500 ml mleka
  • 2 zumanca + jedno jaje za premazivanje

Opis

120'
20'
0
0
  • Izmrviti kocku Alfa kvasca, dodati secer i preliti sa malo mlakog mleka. Ostaviti da se kvasac aktivira.
  • U vanglu sipati brasno, dodati so i zumanca, promesati i dodati svinjsku mast. Dodati aktiviran kvasac i preostalo mlako mleko. Postepeno dodavati brasno i mesiti rukom, dok testo ne ocvrsne. Preneti testo na brasnjavu radnu povrsinu i mesiti dok testo ne postane srednje meko. Ostaviti testo da odmori 10 minuta.
  • Nakon toga, testo rastanjiti oklagijom i premazati trecinom pripremljenih samlevenih cvaraka. Razmazati preko cele povrsine i preklopiti testo na polovinu, pa jos na polovinu. Prekriti testo krpom i ostaviti da odstoji 10 minuta.
  • Nakon toga, testo ponovo rastanjiti oklagijom i premazati ga drugom trecinom mlevenih cvaraka. Preklopiti testo na isti nacin i ostaviti da odstoji jos 10 minuta.
  • Posle tog vremena, oklagijom rastanjiti testo i premazati poslednjom treciunom mlevenih cvaraka. Opet preklopiti testo na isti nacin. Opet ostaviti da odstoji deset minuta.
  • Rastanjiti testo na, otprilike 1 cm i modlom isecati testo , pazljivo ga ukrajajuci da bude sto manje ostataka, jer ovo testo se ne premesuje.
  • Poredjati pogacice u podmazan pleh i prekriti ih plasticnom folijom. Premazati ih uljem pre toga i ostaviti ih sat vremena da narastaju.
  • Pogacice onda premazati jajetom i posuti sa malo soli, a onda peci 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam