Raštan je višegodišnja biljka sa velikim plavicasto-zelenim socnim listovima. Bogat je vitaminom C. Koristi se zimi (jer leti gubi na ukusu i žilav je) za variva, jela sa mesom . Bere se tokom cele zime i rano s proleca, ali je najboljeg ukusa posle prva dva mraza. Ja sam ovaj put naptavila pogačice sa raštanom. Pogačice sa raštanom Potrebno je: 1/2 kg brašna, 1/2 kockice kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, 130 ml vode, 100 ml mleka, 80 ml jogurta, 50 ml ulja, 1 žumance i 10 listova raštana. Priprema: U mlakoj mešavini vode i mleka, sa dodatkom šećera, razmutiti kvasac. U vanglicu staviti brašno, so, jogurt, ulje, žumanceiseckan raštan , i na kraju kvasac. Zamesiti testo. Testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da odmara. Kada testo naraste prebaciti ga na brašnom posutu radnu površinu. Rastanjite na debljinu prsta i čašicom vadite pogačice. Pogačice poređajte u podmazanu tepsiju, ostavite da odmaraju petnestak minuta, a zatim pecite. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite dok lepo ne porumene. Ja sam pravila veće i manje pogačice. Mogu da Vam kažem da su predivne. Uživajte u svakom zalogaju!
Pošaljite komentar