Posni štapići
Sastojci
- 280 ml voda
- 20 g svežeg Vrenje kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika ulje
- 500 g brašna
- 75 ml voda
- 60 g brašna
- 1 ravna kašiči a soli
- 20 g posnog margarina
- 1 kašika ulje
Opis
- Izmrviti Vrenje svež kvasac,preliti sa 50 ml mlake vode i ostaviti da odstoji 5 minuta.U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati.Uliti 230 ml mlake vode,dodati šećer,ulje,nadošli kvasac i zamesiti testo.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
- Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 12 delova formirajući jufkice,pa svaku jufkicu valjati u krug na pouljenoj radnoj površini.Ostaviti da odstoji 5 minuta prekriveno providnom prianjajućom folijom
- Pouljiti radnu površinu i svaku jufkicu razviti u deblji valjak.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 5 minuta.
- Svaki valjak razviti u duži štapić i poređati u pleh koji ste obložili pek-papirom.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 45 minuta,pa ih premazati vodom.Peći u dobro zagrejanij rerni na 200 stepeni 8-10 minuta.
- Za slani preliv:Sjediniti 75 ml vode,60 g brašna i 1 ravnu kašičicu soli.Izvaditi pleh iz rerne,pa slanim prelivom šarati štapiće.Vratiti ih u rernu na još 4 minuta.
- Gotove štapiće izvaditi iz rerne i premazati ih mešavinom posnog margarina i ulja(20 g posnog margarina i 1 kašikom ulja).Ostaviti da se prohlade.Štapiće servirati i poslužiti.
Bonus saveti
Ovo je moje omiljeno novogodišnje pecivo,zato što je vreme posta,te kako među nama koji se dužimo u najluđoj noći ima i onih koji poste,rado pripremam ove slane štapiće.
Komentari