Sastojci

280 ml voda
20 g svežeg Vrenje kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kašika ulje
500 g brašna
75 ml voda
60 g brašna
1 ravna kašiči a soli
20 g posnog margarina
1 kašika ulje
1.Izmrviti Vrenje svež kvasac,preliti sa 50 ml mlake vode i ostaviti da odstoji 5 minuta.U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati.Uliti 230 ml mlake vode,dodati šećer,ulje,nadošli kvasac i zamesiti testo.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
2.Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 12 delova formirajući jufkice,pa svaku jufkicu valjati u krug na pouljenoj radnoj površini.Ostaviti da odstoji 5 minuta prekriveno providnom prianjajućom folijom
3.Pouljiti radnu površinu i svaku jufkicu razviti u deblji valjak.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 5 minuta.
4.Svaki valjak razviti u duži štapić i poređati u pleh koji ste obložili pek-papirom.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 45 minuta,pa ih premazati vodom.Peći u dobro zagrejanij rerni na 200 stepeni 8-10 minuta.
5.Za slani preliv:Sjediniti 75 ml vode,60 g brašna i 1 ravnu kašičicu soli.Izvaditi pleh iz rerne,pa slanim prelivom šarati štapiće.Vratiti ih u rernu na još 4 minuta.
6.Gotove štapiće izvaditi iz rerne i premazati ih mešavinom posnog margarina i ulja(20 g posnog margarina i 1 kašikom ulja).Ostaviti da se prohlade.Štapiće servirati i poslužiti.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ovo je moje omiljeno novogodišnje pecivo,zato što je vreme posta,te kako među nama koji se dužimo u najluđoj noći ima i onih koji poste,rado pripremam ove slane štapiće.