1 casa ulja | |
2 case vode | |
2 case brasna | |
1 prasak za pecivo | |
4 jaja | |
1 l mleka | |
1 maslac | |
14 kasika secera | |
14 kasika brasna | |
aroma po zelji | |
secer u prahu | |
1. | 1 čaša ulja 2 čaše vode (mera je čaša od jogurta). Ulje i vodu pomesati i staviti da provri, potom dodati 2 čaše brašna, sjediniti i ostaviti da se potpuno ohladi. Kad se ohladi dodati 4 jaja, jedno po jedno, dakle dodamo jedno pa sjedinimo masu pa drugo i tako redom i na kraju jedan prašak za pecivo. Rukama ili špricem oblikujemo kuglice veličine većeg oraha i ređamo na pleh, mora imati prostora između da se ne lepe dok narastaju. Peku se na 250 C bez otvaranja rerne. Priprema fila: Šećer( 14 kasika) i brašno(14 kasika) pomešamo, dodamo malo mleka a preostalo mleko stavimo da provri, pa ulijemo smesu od brašna i šećera. Snazno mešati par minuta dok se ne zgusne. Ostaviti da se potpuno ohladi pa dodavati u umućen maslac, po želji u fil možete dodati aromu vanile, kesicu neskafe, cokoladu...Dekorisati po želji i uživati u sjajnom ukusu. Mnogi spremaju fil sa pudingom, ali je meni ovako daleko ukusnije. Ponekad umesto maslaca dodam u ohlađen fil umućen šlag krem sa ukusom vanile, sve je stvar ukusa i maste. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |