Prolećne pogačice

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 1/ 2 kocke Vrenje kvasca
  • 300 ml mlakog mleka
  • 2 kašičice šećera
  • prstohvat soli
  • 50 ml ulja
  • Fondan i jestive perle- po želji.

Opis

80'
20'
0
0
  • U malo mlakog mleka razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i kašičicom brašna. Ostaviti da nadođe oko 10- ak minuta.
  • Za to vreme, brašno prosejati, pa u sredini napraviti udubljenje. Sa strane staviti malo soli i dodati ulje. U pripremljeno " udubljenje " uliti nadošli kvasac i umesiti glatko testo. Ostaviti ga da naraste oko pola sata.
  • Nakon toga, testo razviti u koru debljine prsta. Modlicama u obliku leptira, cveta i sl. vaditi pogačice. Ređati ih na pleh obložen pek papirom. Svaku premazati sa malo ulja.
  • Peći ih u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni oko 20 minuta.
  • Dok se pogačice peku, od fondana izrezati oblike istim modlicama kao i za testo.
  • Pečene pogačice ostaviti da se prohlade, a onda uz pomoć vode po površini zalepiti fondan i perlice. Ostaviti da se lepo osuši i stegne, pa služiti.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam