Prolećne pogačice
Sastojci
- 500 g brašna
- 1/ 2 kocke Vrenje kvasca
- 300 ml mlakog mleka
- 2 kašičice šećera
- prstohvat soli
- 50 ml ulja
- Fondan i jestive perle- po želji.
Opis

- U malo mlakog mleka razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i kašičicom brašna. Ostaviti da nadođe oko 10- ak minuta.
- Za to vreme, brašno prosejati, pa u sredini napraviti udubljenje. Sa strane staviti malo soli i dodati ulje. U pripremljeno " udubljenje " uliti nadošli kvasac i umesiti glatko testo. Ostaviti ga da naraste oko pola sata.
- Nakon toga, testo razviti u koru debljine prsta. Modlicama u obliku leptira, cveta i sl. vaditi pogačice. Ređati ih na pleh obložen pek papirom. Svaku premazati sa malo ulja.
- Peći ih u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni oko 20 minuta.
- Dok se pogačice peku, od fondana izrezati oblike istim modlicama kao i za testo.
- Pečene pogačice ostaviti da se prohlade, a onda uz pomoć vode po površini zalepiti fondan i perlice. Ostaviti da se lepo osuši i stegne, pa služiti.
Komentari