Suncokret pogača

Objavljeno 23.04.2022. od Danka

Sastojci

  • Kocka Alfa kvasca
  • 3 jaja
  • 1 kašika ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša mleka
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kg brašna
  • Malo margarina
  • Susam
  • Mak

Opis

90'
60'
0
0
  • Pogača Suncokret Za pogaču je potrebno: Kocka kvasca, 2 cela jaja, 1 belance, 1 kašika ulja, 1 čaša jogurta, 1 čaša (od jogurta) mleka, 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 1 prašak za pecivo, 1 kg brašna. Za premaz: 1 žumance, parče margarina Mak mleveni i susam za posipanje Zamesiti testo na sledeći način. Brašno staviti u posudu, u sredinu napraviti udubjenje i staviti kvasac, šećer i preliti sa mlakim mlekomi ostaviti da nadođe. Kada je kvasac nadošao staviti ostale sastojke so, prašak za pecivo, ulje, jogurt, jaja, belance i zamesiti testo. Na pobrašnjavljenoj radnoj površini mestiti testo dok se ne naprvi glatka kugla, vretiti ga u posudu i ostaviti da nadođe. Nakon toga od nadošlog testa odvojiti jednu lopticu i ostaviti sa strane. Od ostale količine testa odvojiti dve identične loptice. Od njih napraviti dva kruga veličine tepsije i razvući okruglo. Prvi krug se premaže margarinom i ceo spusti u tepsiju obloženu pek papirom Fino. Drugi krug se takođe premaže margarinom i označ. Drugi krug se takođe premaže margarinom i označi nožem na osam delova. Svaki deo se seče od centra kruga do polovine i „zavrne“ se i prebeci preko neisečenog dela. Drugi krug se prebaci u tepsiju preko prvog kruga. Lopticu testa koju smo sačuvali kidamo na sitnije delove i popunjavamo unutrašnjost pogače. Žumance koje nam ostalo za premaz pogače razmutimo i njima premažemo celu pogaču. Unutrašnji deo pogače i sitne delove obogatimo listićima margarina i taj deo prekrijemo mlevenim makom, ostali deo susamom. Ostaviti da naraste dvadesetak minuta i peći 15 minuta na 200⁰ C, smanjiti na 180⁰C pa peći još 30 minuta.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam