
Kocka Alfa kvasca | |
3 jaja | |
1 kašika ulja | |
1 čaša jogurta | |
1 čaša mleka | |
2 kašičice soli | |
1 kašika šećera | |
1 prašak za pecivo | |
1 kg brašna | |
Malo margarina | |
Susam | |
Mak | |
1. | Pogača Suncokret Za pogaču je potrebno: Kocka kvasca, 2 cela jaja, 1 belance, 1 kašika ulja, 1 čaša jogurta, 1 čaša (od jogurta) mleka, 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 1 prašak za pecivo, 1 kg brašna. Za premaz: 1 žumance, parče margarina Mak mleveni i susam za posipanje Zamesiti testo na sledeći način. Brašno staviti u posudu, u sredinu napraviti udubjenje i staviti kvasac, šećer i preliti sa mlakim mlekomi ostaviti da nadođe. Kada je kvasac nadošao staviti ostale sastojke so, prašak za pecivo, ulje, jogurt, jaja, belance i zamesiti testo. Na pobrašnjavljenoj radnoj površini mestiti testo dok se ne naprvi glatka kugla, vretiti ga u posudu i ostaviti da nadođe. Nakon toga od nadošlog testa odvojiti jednu lopticu i ostaviti sa strane. Od ostale količine testa odvojiti dve identične loptice. Od njih napraviti dva kruga veličine tepsije i razvući okruglo. Prvi krug se premaže margarinom i ceo spusti u tepsiju obloženu pek papirom Fino. Drugi krug se takođe premaže margarinom i označ. Drugi krug se takođe premaže margarinom i označi nožem na osam delova. Svaki deo se seče od centra kruga do polovine i „zavrne“ se i prebeci preko neisečenog dela. Drugi krug se prebaci u tepsiju preko prvog kruga. Lopticu testa koju smo sačuvali kidamo na sitnije delove i popunjavamo unutrašnjost pogače. Žumance koje nam ostalo za premaz pogače razmutimo i njima premažemo celu pogaču. Unutrašnji deo pogače i sitne delove obogatimo listićima margarina i taj deo prekrijemo mlevenim makom, ostali deo susamom. Ostaviti da naraste dvadesetak minuta i peći 15 minuta na 200⁰ C, smanjiti na 180⁰C pa peći još 30 minuta. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |