Punjene mekike
Sastojci
- 250 ml mleko
- 15 g Alfa kvasca
- 500 g brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- Za nadev:1 jaje
- 300 g sir
- Za prženje:po potrebi ulje
Opis

- U 100 ml mlakog mleka rastvoriti kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. Brašno usuti u dublju posudu,dodati 150 ml mlakog mleka,nadošli kvasac,so i zamesiti mekše testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i podeliti na 6 delova.Svaki deo testa premesiti formirajući jufke.
- Jufke razviti oklagijom. Sjediniti sir i jaje,pa naneti na razvijeno testo.
- Preklopiti prvo levu stranu testa,zatim desnu i urolati od donjeg ka gornjem delu testa.
- Tokom rolanja 3 puta preklapati.
- Pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane. Odlagati na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak masnoće.
- Mekike poslužiti vruće.
Bonus saveti
Ovo je moj omiljeni prolećni recept,jer pripremam za uskršnji doručak.Valja se pojesti ukusno slano pecivo dok ne bude vreme ručka.
Komentari