Punjene mekike

Sastojci

  • 250 ml mleko
  • 15 g Alfa kvasca
  • 500 g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • Za nadev:1 jaje
  • 300 g sir
  • Za prženje:po potrebi ulje

Opis

50'
20'
0
0
  • U 100 ml mlakog mleka rastvoriti kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. Brašno usuti u dublju posudu,dodati 150 ml mlakog mleka,nadošli kvasac,so i zamesiti mekše testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i podeliti na 6 delova.Svaki deo testa premesiti formirajući jufke.
  • Jufke razviti oklagijom. Sjediniti sir i jaje,pa naneti na razvijeno testo.
  • Preklopiti prvo levu stranu testa,zatim desnu i urolati od donjeg ka gornjem delu testa.
  • Tokom rolanja 3 puta preklapati.
  • Pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane. Odlagati na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak masnoće.
  • Mekike poslužiti vruće.

Bonus saveti

Ovo je moj omiljeni prolećni recept,jer pripremam za uskršnji doručak.Valja se pojesti ukusno slano pecivo dok ne bude vreme ručka.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam