Krofne ko im može odoleti pa još kad su punjene …..
400 ml mleka | |
50 ml ulja | |
42 g kvasca | |
2 cela jaja | |
1 kašika šećera | |
malo soli | |
700 g brašna | |
200 g salame |
1. | Priprema: u mlako mleko dodati kvasac, šećer i malo soli, zatim ulje, jaja i brašno i dobro izraditi varjačom.Testo će biti mekano i lepiće se za ruke. |
2. | Pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči. |
3. | Pobrašnaviti sto, pa istreti nadošlo testo. Biće lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više..Pospite brašnom pa razvucite testo na debljinu 1 cm.Vadite modlom. Na sredinu krofne stavite salamu /izrendanu na rendu/ i oblikujte krofnu kao da je faltate. Pokrijte krofne krpom pa ostavite da odstoje 20 minuta. |
4. | Zagrejte dosta ulja ili masti, ja sam stavila 700 ml ulja na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba. Spuštajte krofne u zagrejano ulje, prvo onu stranu sa salamom, poklopite poklopcem okrenite krofne pa pržite drugu stranu ali bez poklopca. Krofne možete ukrasiti rendanim sirom. |