Slavski kolač

Objavljeno 20.10.2015. od Verica Poznanovic

Sastojci

  • 20-30 g kvasca
  • pola šolje mleka
  • malo soli
  • kašičica šećera
  • brašno
  • 3 žumanceta
  • strugana kora limuna

Opis

60'
30'
0
3
  • 20 -30 g kvasca nalije se pola solje mleka i razmuti. Doda se malo soli, kasicica secera i malo brasna.Sud staviti na toplo mesto da kvasac uskisne. Dodati od kilogramo do kilogram ipo brasna , 3 zumanca , 3 kasike secera , malo strugane kore limuna i nekoliko kapi osvecene vodice, sve to mesiti uz dolivanje malo mleka da se dobije srednje tvrdo testo. Dodati malo rastopljenog maslaca .Mesiti sve dok testo ne pocne da se odvaja od prstiju. Testo staviti u dublju posudu i ostaviti da naraste . Testo podeliti na dva dela .Podmazati okrugao kalup i u njega staviti prvu polovinu premesenog testa. Od druke polovine formirati pet lopti i rasporediti po testu. Naraslo testo premazati zumancetom i ukrasite. Ukrasi za testo se prave od brasna i vode po zelji i ukusu domacice.Ukrasen kolac se stavi u zagrejanu rernu i pece dok lepo ne porumeni.Slava u maju je moja devojačka slava, koju ja jako volim, jer volim svoje pretke, Slavski hleb voli cela porodica. Maj eh maj mesec, nekada mi je donosio najviše radosti a danas je mesec moje tuge.

Bonus saveti

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam