Reč klan je izvedena od keltske reči clann — „deca ” ili „potomstvo”; to nije reč za „porodicu ” ni u keltskom, irskom , ni u škotskom. Škotski hlepčići Mera je 1 šolja = 250 ml 5 šolja brašna 1 kašika soli 70g putera 1 kesica suvog kvasca 3/4 šolje mleka i 2 šolje vode Za premazivanje: 1/2 šolje mleka Za posipanje: brašno Priprema: U vanglu nasuti brašno, dodati so, puter, suvi kvasac, mleko i vodu. Sve sastojke dobro sjediniti i ostaviti testo da raste. Kada je testo naraslo, izručite ga na radnu površinu i podijelite ga na 12 jednakih delova i formirajte hlepčiće. Premažite ih sa mlekom , pospite sa malo brašna i ponovo ih ostavite oko 30 minuta da narastu.Pre nego ih stavite u rernu pritisnite svaki hlepčić palcem na dole na sredini hlepčića. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220C oko 30 minuta, odnosno dok ne budu pečeni. Ove hlepčiće možete praviti sa dodacima začina i belog i crnog luka ili propržite tanko isečenu slaninu pa je onako hrskavu izlomite i pomešajte sa testom s a dodatkom narandžine kore.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.