Jedno od naših omiljenih pecivo koje često spremam.Ali,pošto volimo da naša novogodišnja trpeza bude bogata raznim slanim i slatkim đakonijama,ova predivna štrudla je obavezna u novogodišnjoj noći.Zato je ovo naše najomiljenije novogodišnje pecivo.
100 ml mleka | |
100 ml voda | |
1 kesica suvog Vrenje kvasca | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
1 jaje | |
100 ml ulje | |
550 g brašna | |
100 g kisele pavlake | |
200 g sitnog sira | |
po ukusu so | |
1 žumance | |
1 kašika ulje | |
po potrebi susam | |
1. | U mlakoj vodi rastvoriti vrenje suvi kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da nadođe. U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati. Uliti mlalo mleko,dodati ulje,jaje,nadošli kvasac i zamesiti mekše testo. Testo pouljiti sa obe strane,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena. |
2. | Nadošlo testo podeliti na dva dela formirajući jufke. |
3. | Obe jufke razviti oklagijom u veliki krug. Kiselu pavlaku i sir sjediniti i posoliti po ukusu(zavisno od toga koliko je sir slan) i premazati obe razvijene jufke. |
4. | Urolati ih i staviti u pleh obližen pek-papirom. Ostaviti da odstoje 15 minuta. Žumance i 1 kašiku ulja razmutiti viljuškom i premazati obe štrudle,pa ih posuti susamom. |
5. | Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene(oko 30 minuta),pa prekriti alu-folijom i peći još 10 minuta. Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne,poprskati vodom,prekriti krpom i ostaviti da se prohladi. |
6. | Štrudlu seći,servirati i poslužiti. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |