Sastojci

100 ml mleka
100 ml voda
1 kesica suvog Vrenje kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje
100 ml ulje
550 g brašna
100 g kisele pavlake
200 g sitnog sira
po ukusu so
1 žumance
1 kašika ulje
po potrebi susam
1.U mlakoj vodi rastvoriti vrenje suvi kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da nadođe. U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati. Uliti mlalo mleko,dodati ulje,jaje,nadošli kvasac i zamesiti mekše testo. Testo pouljiti sa obe strane,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena.
2.Nadošlo testo podeliti na dva dela formirajući jufke.
3.Obe jufke razviti oklagijom u veliki krug. Kiselu pavlaku i sir sjediniti i posoliti po ukusu(zavisno od toga koliko je sir slan) i premazati obe razvijene jufke.
4.Urolati ih i staviti u pleh obližen pek-papirom. Ostaviti da odstoje 15 minuta. Žumance i 1 kašiku ulja razmutiti viljuškom i premazati obe štrudle,pa ih posuti susamom.
5.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene(oko 30 minuta),pa prekriti alu-folijom i peći još 10 minuta. Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne,poprskati vodom,prekriti krpom i ostaviti da se prohladi.
6.Štrudlu seći,servirati i poslužiti.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Jedno od naših omiljenih pecivo koje često spremam.Ali,pošto volimo da naša novogodišnja trpeza bude bogata raznim slanim i slatkim đakonijama,ova predivna štrudla je obavezna u novogodišnjoj noći.Zato je ovo naše najomiljenije novogodišnje pecivo.