Spiralice
Sastojci
- 300 g brašna
- 15 g svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 1 kašika ruma ili likera od narandže
- malo naribane korice narandže
- oko 150 ml mleka
Opis

- Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Sačekati da se kvasac aktivira.
- Pomešati brašno, šećer, vanilin šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, umućeno jaje, rum, malo naribane korice narandže i sipati mleko po potrebi. Zamesiti glatko testo i ostaviti ga da odmara 20 minuta na sobnoj temperaturi.
- Testo zatim rastanjiti u četvrtastu koru i iseći na trakice oko 8 mm širine. Isečene trakice namotati na kalupiće za šam rolne, ali ostaviti malo prostora između njih.
- Zagrejati ulje i spuštati po nekoliko kalupića sa namotanim trakama. Pržiti ih kratko sa svih strana da lepo zarumene i izvaditi na kuhinjski papir.
- Sačekati da se modlice prohlade, pa sa njih pažljivo skinuti ispržene spiralice. Postupak ponavljati dok se ne potroše svi sastojci.
- Pre služenja, spiralice posuti šećerom u prahu i poslužiti tople ili mlake.
- Od preostalog testa mogu se napraviti i loptice i ispržiti u zagrejanom ulju, te uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.
Bonus saveti
Za slatke trenutke uz omiljeni božićni film, ušuškani ispod toplog ćebeta.:)
Komentari