Za slatke trenutke uz omiljeni božićni film, ušuškani ispod toplog ćebeta.:)
300 g brašna | |
15 g svežeg kvasca | |
1 kašika šećera | |
1 vanilin šećer | |
prstohvat soli | |
1 jaje | |
1 kašika ruma ili likera od narandže | |
malo naribane korice narandže | |
oko 150 ml mleka | |
1. | Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Sačekati da se kvasac aktivira. |
2. | Pomešati brašno, šećer, vanilin šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, umućeno jaje, rum, malo naribane korice narandže i sipati mleko po potrebi. Zamesiti glatko testo i ostaviti ga da odmara 20 minuta na sobnoj temperaturi. |
3. | Testo zatim rastanjiti u četvrtastu koru i iseći na trakice oko 8 mm širine. Isečene trakice namotati na kalupiće za šam rolne, ali ostaviti malo prostora između njih. |
4. | Zagrejati ulje i spuštati po nekoliko kalupića sa namotanim trakama. Pržiti ih kratko sa svih strana da lepo zarumene i izvaditi na kuhinjski papir. |
5. | Sačekati da se modlice prohlade, pa sa njih pažljivo skinuti ispržene spiralice. Postupak ponavljati dok se ne potroše svi sastojci. |
6. | Pre služenja, spiralice posuti šećerom u prahu i poslužiti tople ili mlake. |
7. | Od preostalog testa mogu se napraviti i loptice i ispržiti u zagrejanom ulju, te uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom. |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |