Spiralice

Sastojci

  • 300 g brašna
  • 15 g svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1 kašika ruma ili likera od narandže
  • malo naribane korice narandže
  • oko 150 ml mleka

Opis

40'
5'
0
0
  • Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Sačekati da se kvasac aktivira.
  • Pomešati brašno, šećer, vanilin šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, umućeno jaje, rum, malo naribane korice narandže i sipati mleko po potrebi. Zamesiti glatko testo i ostaviti ga da odmara 20 minuta na sobnoj temperaturi.
  • Testo zatim rastanjiti u četvrtastu koru i iseći na trakice oko 8 mm širine. Isečene trakice namotati na kalupiće za šam rolne, ali ostaviti malo prostora između njih.
  • Zagrejati ulje i spuštati po nekoliko kalupića sa namotanim trakama. Pržiti ih kratko sa svih strana da lepo zarumene i izvaditi na kuhinjski papir.
  • Sačekati da se modlice prohlade, pa sa njih pažljivo skinuti ispržene spiralice. Postupak ponavljati dok se ne potroše svi sastojci.
  • Pre služenja, spiralice posuti šećerom u prahu i poslužiti tople ili mlake.
  • Od preostalog testa mogu se napraviti i loptice i ispržiti u zagrejanom ulju, te uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.

Bonus saveti

Za slatke trenutke uz omiljeni božićni film, ušuškani ispod toplog ćebeta.:)

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam