Sastojci

300 g brašna
15 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 jaje
1 kašika ruma ili likera od narandže
malo naribane korice narandže
oko 150 ml mleka
1.Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Sačekati da se kvasac aktivira.
2.Pomešati brašno, šećer, vanilin šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, umućeno jaje, rum, malo naribane korice narandže i sipati mleko po potrebi. Zamesiti glatko testo i ostaviti ga da odmara 20 minuta na sobnoj temperaturi.
3.Testo zatim rastanjiti u četvrtastu koru i iseći na trakice oko 8 mm širine. Isečene trakice namotati na kalupiće za šam rolne, ali ostaviti malo prostora između njih.
4.Zagrejati ulje i spuštati po nekoliko kalupića sa namotanim trakama. Pržiti ih kratko sa svih strana da lepo zarumene i izvaditi na kuhinjski papir.
5.Sačekati da se modlice prohlade, pa sa njih pažljivo skinuti ispržene spiralice. Postupak ponavljati dok se ne potroše svi sastojci.
6.Pre služenja, spiralice posuti šećerom u prahu i poslužiti tople ili mlake.
7.Od preostalog testa mogu se napraviti i loptice i ispržiti u zagrejanom ulju, te uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Za slatke trenutke uz omiljeni božićni film, ušuškani ispod toplog ćebeta.:)