Sastojci

500 g brašno tipa 400
200 ml mleka
20 gr svežeg kvasca
2 kašike šećera
1/2 kašičica soli
1 jaje za testo - 1 jaje za premazivanje
50 g margarina
listići badema - po želji
Fil - 1 puding od vanile, 2 kašike šećera, 400 ml mleka, breskve iz kompota
1.Razmutiti kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna. Ostaviti na toplom da nadođe. Pomešati brašno, šećer, so. Dodati nadošli kvasac, jaje, istopljeni puter.Umesiti glatko testo, prekriti ga i ostaviti oko 30 minuta da naraste. Nakon toga testo podeliti na 8 loptica i ostaviti ih pokrivene još deset minuta.
2.Za pripremu fila u šerpu sipati 300 ml mleka i kuvati dok ne provri. U preostalo mleko razmutiti puding i šećer, dodati vrelom mleku i kuvati dok se ne zgusne. Breskve dobro ocediti. Svaku lopticu od testa blago pritisnuti dnom čaše oblikujući udubljenje.
3.Pleh obložiti papirom za pečenje, poređati gnezda. U udubljenja naneti po jednu kašičicu fila.Preko staviti oceđenu breskvu.Ivice testa premazati umućenim jajetom, pa posuti listićima badema.Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
4.Gotova gnezda premazati sokom iz kompota. Pre služenja posuti šećerom u prahu.Po želji umesto breskvi možete staviti bilo koje voće iz kompota.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Jaja u lepinji ili, pak, breskve u slatkom testu? Još danas napravite ovu poslasticu i iznesite na sto, pa onom ko prvi pogodi šta je u pitanju neka nagrada bude upravo ovaj predivni slatkiš…