Slatka gnezda

Sastojci

  • 500 g brašno tipa 400
  • 200 ml mleka
  • 20 gr svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičica soli
  • 1 jaje za testo - 1 jaje za premazivanje
  • 50 g margarina
  • listići badema - po želji
  • Fil - 1 puding od vanile, 2 kašike šećera, 400 ml mleka, breskve iz kompota

Opis

60'
20'
0
0
  • Razmutiti kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna. Ostaviti na toplom da nadođe. Pomešati brašno, šećer, so. Dodati nadošli kvasac, jaje, istopljeni puter.Umesiti glatko testo, prekriti ga i ostaviti oko 30 minuta da naraste. Nakon toga testo podeliti na 8 loptica i ostaviti ih pokrivene još deset minuta.
  • Za pripremu fila u šerpu sipati 300 ml mleka i kuvati dok ne provri. U preostalo mleko razmutiti puding i šećer, dodati vrelom mleku i kuvati dok se ne zgusne. Breskve dobro ocediti. Svaku lopticu od testa blago pritisnuti dnom čaše oblikujući udubljenje.
  • Pleh obložiti papirom za pečenje, poređati gnezda. U udubljenja naneti po jednu kašičicu fila.Preko staviti oceđenu breskvu.Ivice testa premazati umućenim jajetom, pa posuti listićima badema.Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
  • Gotova gnezda premazati sokom iz kompota. Pre služenja posuti šećerom u prahu.Po želji umesto breskvi možete staviti bilo koje voće iz kompota.

Bonus saveti

Jaja u lepinji ili, pak, breskve u slatkom testu? Još danas napravite ovu poslasticu i iznesite na sto, pa onom ko prvi pogodi šta je u pitanju neka nagrada bude upravo ovaj predivni slatkiš...

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam