Jaja u lepinji ili, pak, breskve u slatkom testu? Još danas napravite ovu poslasticu i iznesite na sto, pa onom ko prvi pogodi šta je u pitanju neka nagrada bude upravo ovaj predivni slatkiš…
500 g brašno tipa 400 | |
200 ml mleka | |
20 gr svežeg kvasca | |
2 kašike šećera | |
1/2 kašičica soli | |
1 jaje za testo - 1 jaje za premazivanje | |
50 g margarina | |
listići badema - po želji | |
Fil - 1 puding od vanile, 2 kašike šećera, 400 ml mleka, breskve iz kompota | |
1. | Razmutiti kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna. Ostaviti na toplom da nadođe. Pomešati brašno, šećer, so. Dodati nadošli kvasac, jaje, istopljeni puter.Umesiti glatko testo, prekriti ga i ostaviti oko 30 minuta da naraste. Nakon toga testo podeliti na 8 loptica i ostaviti ih pokrivene još deset minuta. |
2. | Za pripremu fila u šerpu sipati 300 ml mleka i kuvati dok ne provri. U preostalo mleko razmutiti puding i šećer, dodati vrelom mleku i kuvati dok se ne zgusne. Breskve dobro ocediti. Svaku lopticu od testa blago pritisnuti dnom čaše oblikujući udubljenje. |
3. | Pleh obložiti papirom za pečenje, poređati gnezda. U udubljenja naneti po jednu kašičicu fila.Preko staviti oceđenu breskvu.Ivice testa premazati umućenim jajetom, pa posuti listićima badema.Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20-25 minuta. |
4. | Gotova gnezda premazati sokom iz kompota. Pre služenja posuti šećerom u prahu.Po želji umesto breskvi možete staviti bilo koje voće iz kompota. |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |