Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač

Sastojci

25 g svežeg Alfa kvasca
150 ml mleka
100 ml mlake vode
50 ml ulja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 g brašna
80 g gustina
1 kašičica soli
100 ml hladne vode

Instrukcije

1.U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati mlaku vodu, ulje, brašno ( iz nekoliko navrata) i so.
2.Umesiti meko glatko testo. Ostaviti da odstoji oko 40- ak minuta.
3.U međuvremenu, pripremiti ukrase. Pomešati brašno, gustin i so, pa naliti hladnom vodom i umesiti testo poput plastelina. Odmah ga razviti na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlicama vaditi različite oblike.
4.Nakon što je testo naraslo, premesiti ga i podeliti na jednu veću lopticu i sedam manjih.
5.Rasporediti ih između manjih loptica. Ostaviti da kolač nadođe 10- ak minuta, a onda ga premazati umućenim žumancetom.
6.Veću lopticu staviti u sredinu šerpe u kojoj će se peći kolač. Šest manjih rasporediti oko centralne loptice.
7.Sedmu lopticu razviti u što tanju pravougaonu koru. Seći trakice, pa ih uplitati kao pletenice. Potrebno je napraviti šest ovakvih pletenica.
8.Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon pečenja prohladiti, pa pažljivo izvući iz šerpe.
9.Po prohlađenom kolaču lepiti ukrase.
10.Zatim sve staviti da se suši na 110 stepeni oko 30 minuta.

Najsvečaniji i najdekorativniji hleb u čijoj pripremi posebno uživam.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.