Najsvečaniji i najdekorativniji hleb u čijoj pripremi posebno uživam.
25 g svežeg Alfa kvasca | |
150 ml mleka | |
100 ml mlake vode | |
50 ml ulja | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
100 g brašna | |
80 g gustina | |
1 kašičica soli | |
100 ml hladne vode |
1. | U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati mlaku vodu, ulje, brašno ( iz nekoliko navrata) i so. |
2. | Umesiti meko glatko testo. Ostaviti da odstoji oko 40- ak minuta. |
3. | U međuvremenu, pripremiti ukrase. Pomešati brašno, gustin i so, pa naliti hladnom vodom i umesiti testo poput plastelina. Odmah ga razviti na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlicama vaditi različite oblike. |
4. | Nakon što je testo naraslo, premesiti ga i podeliti na jednu veću lopticu i sedam manjih. |
5. | Rasporediti ih između manjih loptica. Ostaviti da kolač nadođe 10- ak minuta, a onda ga premazati umućenim žumancetom. |
6. | Veću lopticu staviti u sredinu šerpe u kojoj će se peći kolač. Šest manjih rasporediti oko centralne loptice. |
7. | Sedmu lopticu razviti u što tanju pravougaonu koru. Seći trakice, pa ih uplitati kao pletenice. Potrebno je napraviti šest ovakvih pletenica. |
8. | Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon pečenja prohladiti, pa pažljivo izvući iz šerpe. |
9. | Po prohlađenom kolaču lepiti ukrase. |
10. | Zatim sve staviti da se suši na 110 stepeni oko 30 minuta. |
Pošaljite komentar