Sastojci

600g brašna tip 400
40g kvasca
3 kašičice šećera
4 kašičice soli
150ml ulja
250ml vode mlake
za mrtvo testo:
300 g brašna
100ml vode i
2 kašičice soli

Instrukcije

1.U posudu sipati mlaku vodu dodati kvasac, šeer i ulje. U dublji sud za mešanje sipate brašno i u brašno so i promešate rukama, zatim dodati nadošli kvasac. Umesiti testo da bude glatko.
2.Radni deo namažete sa malo ulja sačekate da testo malo nadođe, pa odvajati 4 jufkice po 150g i petu jufkicu od 180g. Odvojite osam štapica testa ili takozvanih fitilja za pletenice.
3.U dublji sud šerpu ili obruč za tortu obložiti pek papirom i ređati jufkice 4 okolo zatim između svake pletenicu, pa onda stavite petu središnu jufku.
4.Sačekate da kolač lepo nadođe s tim što s veremena na vreme morate da ga pofajtate vodom da prilikom pečenja ne bi pucao.
5.Umesite mrtvo testo od vode, brašna i soli napravite željene figure.
6.Kolač peci na temperaturi od 230C. Kad požuti izvadite ga na pleh, odstranite prsten ili ako ste ga stavili u šerpu izvadite ga iz šerpe na pleh. Lepiti željene figure tako što ćete u malo vode razmutiti brašno i vodu i time lepiti figure. Smanjite tepmeraturu na 130 C i vratiti kolač da se tišti još oko 10 minuta. Kada je kolač gotov premažite ga sa malo ulja .