600g brašna tip 400 | |
40g kvasca | |
3 kašičice šećera | |
4 kašičice soli | |
150ml ulja | |
250ml vode mlake | |
za mrtvo testo: | |
300 g brašna | |
100ml vode i | |
2 kašičice soli |
1. | U posudu sipati mlaku vodu dodati kvasac, šeer i ulje. U dublji sud za mešanje sipate brašno i u brašno so i promešate rukama, zatim dodati nadošli kvasac. Umesiti testo da bude glatko. |
2. | Radni deo namažete sa malo ulja sačekate da testo malo nadođe, pa odvajati 4 jufkice po 150g i petu jufkicu od 180g. Odvojite osam štapica testa ili takozvanih fitilja za pletenice. |
3. | U dublji sud šerpu ili obruč za tortu obložiti pek papirom i ređati jufkice 4 okolo zatim između svake pletenicu, pa onda stavite petu središnu jufku. |
4. | Sačekate da kolač lepo nadođe s tim što s veremena na vreme morate da ga pofajtate vodom da prilikom pečenja ne bi pucao. |
5. | Umesite mrtvo testo od vode, brašna i soli napravite željene figure. |
6. | Kolač peci na temperaturi od 230C. Kad požuti izvadite ga na pleh, odstranite prsten ili ako ste ga stavili u šerpu izvadite ga iz šerpe na pleh. Lepiti željene figure tako što ćete u malo vode razmutiti brašno i vodu i time lepiti figure. Smanjite tepmeraturu na 130 C i vratiti kolač da se tišti još oko 10 minuta. Kada je kolač gotov premažite ga sa malo ulja . |