Slavski kolač

Sastojci

  • 600g brašna tip 400
  • 40g kvasca
  • 3 kašičice šećera
  • 4 kašičice soli
  • 150ml ulja
  • 250ml vode mlake
  • za mrtvo testo:
  • 300 g brašna
  • 100ml vode i
  • 2 kašičice soli

Opis

60'
25'
0
4
  • U posudu sipati mlaku vodu dodati kvasac, šeer i ulje. U dublji sud za mešanje sipate brašno i u brašno so i promešate rukama, zatim dodati nadošli kvasac. Umesiti testo da bude glatko.
  • Radni deo namažete sa malo ulja sačekate da testo malo nadođe, pa odvajati 4 jufkice po 150g i petu jufkicu od 180g. Odvojite osam štapica testa ili takozvanih fitilja za pletenice.
  • U dublji sud šerpu ili obruč za tortu obložiti pek papirom i ređati jufkice 4 okolo zatim između svake pletenicu, pa onda stavite petu središnu jufku.
  • Sačekate da kolač lepo nadođe s tim što s veremena na vreme morate da ga pofajtate vodom da prilikom pečenja ne bi pucao.
  • Umesite mrtvo testo od vode, brašna i soli napravite željene figure.
  • Kolač peci na temperaturi od 230C. Kad požuti izvadite ga na pleh, odstranite prsten ili ako ste ga stavili u šerpu izvadite ga iz šerpe na pleh. Lepiti željene figure tako što ćete u malo vode razmutiti brašno i vodu i time lepiti figure. Smanjite tepmeraturu na 130 C i vratiti kolač da se tišti još oko 10 minuta. Kada je kolač gotov premažite ga sa malo ulja .

Bonus saveti

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam