Sastojci

400ml tople vode (osveštane)
100ml ulja
Kašičica soli
Kašika šećera
Pola kockice Alfa kvasca
Oko 800g brašna
Za ukrase: 100g brašna, 10g soli, 20g gustina, 70ml hladne vode
Za lepak: 25g brašna, 60ml vode
1.Pripremite kalup ili dublju šerpu veličine 22cm. Obložite papirom za pečenje pa margarinom premažite papir.
2.Premaz, odnosno lekak za ukrase ćete napraviti tako što ćete sjediniti brašno i vodu da nema grudvica. Ostavite sa strane.
3.Testo za ukrase ćete napraviti tako što ćete sjediniti brašno, gustin i so, dodajući postepeno hladnu vodu. Dobro umesite i ostavite da odstoji pola sata pre nego što počnete da pravite ukrase.
4.U malo mlake vode stavite izmrvljen Alfa kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna, dobro promešajte da nema grudvica i ostaviti sa stane da nadodje. U veću posudu sipajte ostatak brašna, ulje, so, šećer, mlaku vodu i nadošli kvasac i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom pola sata.
5.Od nadošlog testa uzmite trećinu i razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj površini. Isecite testo na dva dela po dužini, posebno ih urolajte da budu iste debljine i uvijte ih u platenicu. Stavite u kalup oko obruča (treba da okružuje ostatak testa).
6.Ostatak testa podelite na pet jednakih delova . Od svakog dela napravite jufkicu. Četiri dela stavite unakrsno u kalup, a petu jufku stavite u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji na toplom oko 45 minuta.
7.Nakon što je testo odstojalo premažite smesom od brašna i vode koji ste napravili na početku. Pecite oko 50 minuta na 180 stepeni.
8.Dok se kolač peče, napravite ukrase. Mnoštvo je tutorijala na YT, koji god da odaberete nećete pogrešiti.
9.Izvadite kolač iz rerne i poredjajte pripremljene ukrase koje ste prethodno premazali lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na 15 minuta da se ukrasi osuše.
10.Kada se kolač ohladi, premažite ga uljem da bi bio sjajan.
11.
12.
13.
14.
15.

– Kolač je najbolje da počnete da pravite jutro pred slavu, da biste sve stigli na vreme, bez nervoze i nerviranja. – Tajni sastojci su ljubav i dobro raspoloženje. Sve ispadne bolje ako se pravi lagano i s mnogo ljubavi. – Ukrase nemojte premazivati uljem kao ja, lepše je da ostanu beli.