– Kolač je najbolje da počnete da pravite jutro pred slavu, da biste sve stigli na vreme, bez nervoze i nerviranja. – Tajni sastojci su ljubav i dobro raspoloženje. Sve ispadne bolje ako se pravi lagano i s mnogo ljubavi. – Ukrase nemojte premazivati uljem kao ja, lepše je da ostanu beli.
400ml tople vode (osveštane) | |
100ml ulja | |
Kašičica soli | |
Kašika šećera | |
Pola kockice Alfa kvasca | |
Oko 800g brašna | |
Za ukrase: 100g brašna, 10g soli, 20g gustina, 70ml hladne vode | |
Za lepak: 25g brašna, 60ml vode | |
1. | Pripremite kalup ili dublju šerpu veličine 22cm. Obložite papirom za pečenje pa margarinom premažite papir. |
2. | Premaz, odnosno lekak za ukrase ćete napraviti tako što ćete sjediniti brašno i vodu da nema grudvica. Ostavite sa strane. |
3. | Testo za ukrase ćete napraviti tako što ćete sjediniti brašno, gustin i so, dodajući postepeno hladnu vodu. Dobro umesite i ostavite da odstoji pola sata pre nego što počnete da pravite ukrase. |
4. | U malo mlake vode stavite izmrvljen Alfa kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna, dobro promešajte da nema grudvica i ostaviti sa stane da nadodje. U veću posudu sipajte ostatak brašna, ulje, so, šećer, mlaku vodu i nadošli kvasac i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom pola sata. |
5. | Od nadošlog testa uzmite trećinu i razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj površini. Isecite testo na dva dela po dužini, posebno ih urolajte da budu iste debljine i uvijte ih u platenicu. Stavite u kalup oko obruča (treba da okružuje ostatak testa). |
6. | Ostatak testa podelite na pet jednakih delova . Od svakog dela napravite jufkicu. Četiri dela stavite unakrsno u kalup, a petu jufku stavite u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji na toplom oko 45 minuta. |
7. | Nakon što je testo odstojalo premažite smesom od brašna i vode koji ste napravili na početku. Pecite oko 50 minuta na 180 stepeni. |
8. | Dok se kolač peče, napravite ukrase. Mnoštvo je tutorijala na YT, koji god da odaberete nećete pogrešiti. |
9. | Izvadite kolač iz rerne i poredjajte pripremljene ukrase koje ste prethodno premazali lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na 15 minuta da se ukrasi osuše. |
10. | Kada se kolač ohladi, premažite ga uljem da bi bio sjajan. |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |