Sastojci

* 400 ml vode
* 1 kvasac
* 1 kasicica secera
* 150 ml ulja
* brasno po potrebi
* so ( po potrebi )
** Ukrasi**
brasno + voda + so
1.Sipamo u lonce mlake vode, dodamo kvasac i secer pa ostavimo da kvasac nadodje.
2.Kada nadodje sipamo ga u brasno i dodamo ulje i so. Zamesimo glatko testo, stavimo ga u ciniju i pokrijemo vlaznom krpom.
3.Prebacimo ga u rernu zagrejanu na 40 stepeni da se dize na toplom.
4.Kada testo nadodje, premesimo ga, u medjuvremenu napravimo ukrase od brasna, vode i soli i ukrasavamo kolac.
5.Nauljimo dublju serpu ili tepsiju ( zavisi ko kako i u cemu pravi kolac) i stavljamo kolac tako da pazimo da je pletenica koja ide oko kolaca utisnuta dublje jer kolac treba da nadodje.
6.Napravimo jos 2 pletenice koje idu od gore i ruzu koja ide na sredinu kolaca. Po zelji mozete napraviti goluba, listice, zito, knjigicu ili nesto po vasoj zelji a da je simbolicno za slavski kolac.
7.Ceo kolac premazujemo uljem i pecemo na 180 stepeni oko 50 minuta ( sve zavisi od vase rerne). Cim porumeni gotov je.
8.Kada ga izvadite iz rerne, premazite ga sa mlakom vodom i pokrijte krpom.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

U pocetku ce vam se ciniti da kolac ne dobija nikakvu boju, to je zato sto nema jaja u njemu. Nemojte pojacavati rernu, budite strpljivi, jer moze da se desi da se kolac spolja ispece a unutra ili dno ostanu zivi.