U pocetku ce vam se ciniti da kolac ne dobija nikakvu boju, to je zato sto nema jaja u njemu. Nemojte pojacavati rernu, budite strpljivi, jer moze da se desi da se kolac spolja ispece a unutra ili dno ostanu zivi.
* 400 ml vode | |
* 1 kvasac | |
* 1 kasicica secera | |
* 150 ml ulja | |
* brasno po potrebi | |
* so ( po potrebi ) | |
** Ukrasi** | |
brasno + voda + so | |
1. | Sipamo u lonce mlake vode, dodamo kvasac i secer pa ostavimo da kvasac nadodje. |
2. | Kada nadodje sipamo ga u brasno i dodamo ulje i so. Zamesimo glatko testo, stavimo ga u ciniju i pokrijemo vlaznom krpom. |
3. | Prebacimo ga u rernu zagrejanu na 40 stepeni da se dize na toplom. |
4. | Kada testo nadodje, premesimo ga, u medjuvremenu napravimo ukrase od brasna, vode i soli i ukrasavamo kolac. |
5. | Nauljimo dublju serpu ili tepsiju ( zavisi ko kako i u cemu pravi kolac) i stavljamo kolac tako da pazimo da je pletenica koja ide oko kolaca utisnuta dublje jer kolac treba da nadodje. |
6. | Napravimo jos 2 pletenice koje idu od gore i ruzu koja ide na sredinu kolaca. Po zelji mozete napraviti goluba, listice, zito, knjigicu ili nesto po vasoj zelji a da je simbolicno za slavski kolac. |
7. | Ceo kolac premazujemo uljem i pecemo na 180 stepeni oko 50 minuta ( sve zavisi od vase rerne). Cim porumeni gotov je. |
8. | Kada ga izvadite iz rerne, premazite ga sa mlakom vodom i pokrijte krpom. |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |