Slavski kolač sa krunom
Slavski kolač sa krunom
Slavski kolač sa krunom
Slavski kolač sa krunom
Slavski kolač sa krunom

Sastojci

150 ml mlakog mleka
80 ml ulja
100 ml mlake vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
500- 550 g brašna
25 g svežeg Alfa kvasca
150 g brašna
100 g gustina
130 ml hladne vode
1 kašičica soli

Instrukcije

1.U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet.
2.Nadošlom kvascu dodati mlaku vodu, ulje, a na kraju i brašno( iz,nekoliko navrata) i so. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji oko 40- ak minuta.
3.Nadošlo testo podeliti na jednu najveću lopticu ( za sredinu) i šest manjih. Najveću staviti u sredinu šerpe ( prethodno obložene pek papirom). Manje rasporediti ukrug oko centralne loptice.
4.Ostaviti da odstoji 10- ak minuta, pa premazati umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni oko 40- ak minuta.
5.Dok se kolač peče, pripremiti krunu i ukrase. Pomešati 150 g brašna i 100 g gustina, dodati malo soli i vodu, pa napraviti smesu kao plastelin. Odmah je razviti u tanku koru.
6.Različitim modlicama vaditi oblike- golubove, cvetove, listiće, simbole, natpise(ili po želji).
7.Od preostalog testa napraviti krunu. Za postolje koristiti manju vatrostalnu posudu obloženu alu- folijom. Uplitati spirale ili pletenice oko donjih i gornjih ivica posude. Na isti način, uz pomoć upravnih spirala spojiti gornji i donji deo. Površinu pletenica oblepiti ukrasima u obliku cvetova, listova ili po želji. Krunu sušiti na 110 stepeni oko 40- ak minuta.
8.Kada je kolač pečen, ostaviti da se prohladi. Pripremljene ukrase lepiti na prohlađen kolač. Kada su svi ukrasi zalepljeni, kolač staviti u rernu prethodno zagrejanu na 110 stepeni i sušiti ukrase oko 30- ak minuta.
9.Pred samo služenje, pažljivo staviti osušenu i ohlađenu krunu koju smo skinuli sa vatrostalne posude.

Slavski kolač je kruna svake svečane slavske trpeze. Ja posebno uživam u ukrašavanju i trudim se da svake godine kolač bude sve lepši i dekorativniji.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.