Slavski kolač je kruna svake svečane slavske trpeze. Ja posebno uživam u ukrašavanju i trudim se da svake godine kolač bude sve lepši i dekorativniji.
150 ml mlakog mleka | |
80 ml ulja | |
100 ml mlake vode | |
1 kašičica soli | |
1 kašičica šećera | |
500- 550 g brašna | |
25 g svežeg Alfa kvasca | |
150 g brašna | |
100 g gustina | |
130 ml hladne vode | |
1 kašičica soli |
1. | U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet. |
2. | Nadošlom kvascu dodati mlaku vodu, ulje, a na kraju i brašno( iz,nekoliko navrata) i so. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji oko 40- ak minuta. |
3. | Nadošlo testo podeliti na jednu najveću lopticu ( za sredinu) i šest manjih. Najveću staviti u sredinu šerpe ( prethodno obložene pek papirom). Manje rasporediti ukrug oko centralne loptice. |
4. | Ostaviti da odstoji 10- ak minuta, pa premazati umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni oko 40- ak minuta. |
5. | Dok se kolač peče, pripremiti krunu i ukrase. Pomešati 150 g brašna i 100 g gustina, dodati malo soli i vodu, pa napraviti smesu kao plastelin. Odmah je razviti u tanku koru. |
6. | Različitim modlicama vaditi oblike- golubove, cvetove, listiće, simbole, natpise(ili po želji). |
7. | Od preostalog testa napraviti krunu. Za postolje koristiti manju vatrostalnu posudu obloženu alu- folijom. Uplitati spirale ili pletenice oko donjih i gornjih ivica posude. Na isti način, uz pomoć upravnih spirala spojiti gornji i donji deo. Površinu pletenica oblepiti ukrasima u obliku cvetova, listova ili po želji. Krunu sušiti na 110 stepeni oko 40- ak minuta. |
8. | Kada je kolač pečen, ostaviti da se prohladi. Pripremljene ukrase lepiti na prohlađen kolač. Kada su svi ukrasi zalepljeni, kolač staviti u rernu prethodno zagrejanu na 110 stepeni i sušiti ukrase oko 30- ak minuta. |
9. | Pred samo služenje, pažljivo staviti osušenu i ohlađenu krunu koju smo skinuli sa vatrostalne posude. |
Pošaljite komentar