Orasnik treba dobro da upije šerbet pre služenja.

200 ml hladne vode | |
500-600 gr brašna | |
2 kašičice sode bikarbone | |
prsohvat soli | |
150 ml ulja | |
20 kašika mlevenih oraha | |
10 kašika šećera | |
Šerbet- 500 gr šećera | |
ćaša i po vode | |
1. | 1. Od brašna, hladne vode, sode bikarbone, ulja i soli zamesiti testo. Dobro ga izradite i podelite na devet jednakih loptica. Pleh prečnika 22 cm podmažite uljem. 2.Uzmite jednu lopticu i razvijte je oklagijom u krug što tanje u veličini pleha.Stavite testo u podmazan pleh, pospite sa malo šećera i mlevenih oraha. Ponovite postupak sa svim ostalim lopticama. 3. Na poslednju koru ne ide fil, već je samo malo poprskajte uljem. Pre pečenja orasnik isecite na kocke i ostavite da tako odstoji 15 minuta. 4.Pecite oo 40 minuta na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.Kad bude gotov, ostavite ga da se ohladi, a zatim prelite vrelim šerbetom. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |