Pogača za svaki dan, može se praviti umesto hleba, ali se najčešće pravi za vreme slava. Ukusna, mekana, izdašna, slojevita sa lepom rumenom koricom, pravi je ukras svake domaćinske trpeze.
![sunce Sunce pogača](https://mesimozajedno.rs/wp-content/uploads/2024/05/sunce.jpg)
1 kg brašna | |
40 gr svežeg kvasca | |
300 ml mleka | |
50 ml ulja | |
1 kašika šećera | |
1 kašika soli | |
125 gr margarina | |
1 jaje | |
2 dl vode | |
1. | 1.U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati šećer,promešaćemo i ostaviti da kvasac nakisne.Kad je kvasac nakisao dodati ga u 800 gr brašna i dobro promešati.Dodati ulje, vodu i so. Opet promešamo. Da se svi sastojci dobro sjedine. Dodajemo brašno da dobijemo testo koj će biti mekano i neće se lepiti.Istresti na radnu površinu pa mesiti dok se ne dobije glatko testo.Testo pokriti krpom, da se ne osuši i sačekati jedno pola sata da naraste.Na radnoj površini koju smo pobrašnavili razvućićemo koru ravnomerno sa svih strana debljine prsta. Čašama u dve veličine ( za veće i manje krugove). |
2. | 2.Uzećemo dublju šerpu. Premazaćemo je sa otopljenim margarinom.Uzimamo komad testa, kuglicu, premažemo je margarinom i na nju ređamo najpre veće kolutove. Kolut na kuglicu. Svaki kolut ide na 2/3 cveta.Svaki kolut mazati margarinom. U krug dok ne potrošimo sav materijal. U sredinu ponovo jednu kuglicu premazanu margarinom pa poređati manje krugove. U sredini iseći urolane komadiće testa presečene na pola.Premazati ih margarinom. |
3. | 3.Ostaviti pogaču 15 minuta da naraste, pa premazati umućenim jajetom i posuti susamom. |
4. | 4.Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju. |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |