Za pripremu stainskog kolača po receptu moje bake koji se prenosi sa kolena na koleno u mojoj porodici, potrebno je sledeće:
600 grama brašna tip 500
3 dl mlake vode
1 kvasac VRENJE
1 kafena kašika soli
1 supena kašika šećera
0,5 dl ulja
Za pravljenje ukrasa je potrebno:
50gr brašna
2 kašike gustina (čvrstina)
malo vode
U mlaku vodu izmrviti kvasac, šećer i 2 kašike brašna. Pokriti posudu i ostaviti da odstoji desetak minuta da se kvasac aktivira. U medjuvremenu pomešati brašno, so i ulje u posebnoj posudi. Kada se kvasac aktivira, dodati celu smešu u posudu sa brašnom i zamesiti testo. Testo mesiti oko 15 minuta, a zatim pokriti posudu i ostaviti da testo nadodje oko 30 minuta. Kada testo nadodje, mesiti ga na brašnom posutoj površini i podeliti ga na 2 dela. Prvu polovinu testa podeliti na 2 obge, a drugu na 4. Jednu veću obgu razvući oklagijom, što tanje, iseći joj polovinu i urolati. Od dobijenog testa napraviti krug, a u sredinu staviti drugu veću obgu testa. Dobijeno testo staviti u šerpu koja je obložena papirom za pečenje. Od ostatka testa (4 manje obgice) napaviti 4 pletenice na sledeci način: svaku obgu podeliti na dva dela i rukama izvaljatati dugačke „rezance“. Po dva rezanca koristiti za pletenje pletenica, po uputstvu prikazanom na fotografijama. Dobijene pletenice staviti na testo koje se nalazi u šerpi i namazati iz umućenim jajetom. Dok testo narasta u šerpi, praviti ukrase. U današnje vreme postoje šabloni za pravljenje ukrasa za slavski kolač, ali ja volim da pravim kolač onako kako je to radila moja baka (kad šabloni nisu postojali :)). U našoj porodici tradicionalno se slavski kolač ukrašava ružama napravljenih od brašna, gustina i malo vode. Kada smo ukrase stavili na slavski kolač, isti stavljamo u pećnicu zagrejanu na 200 stepeni. Kolač se peče od 20 do 30 minuta. Ispečeni kolač premazati sa malo ulja.
Ovaj recept mi je posebno drag jer se u mojoj porodici prenosi sa kolena na koleno. Moze da se koristi i za posne i za mrsne slave. U posnoj varijanti ne premazivati kolač jajima nego umesto jaja koristiti ulje.
Pošaljite komentar