ŠVAPSKA PITA SA ŠLJIVAMA
Sastojci
- 500 g brašna
- 25 g kvasca svežeg
- 2 dl mleka
- 2 kašičice šećera
- 50 ml ulja
- 1 jaje
- malo soli
- 1kg šljiva.
- ZA POSIPANJE
- 150 g brašna
- 100g margarina
- 100 g šećera
Opis
- U mlako mleko dodajte dve kašičice šećera i kvasac. Kad kvasac nadođe dodajte brašno koje ste pre toga posolili. Dodajte ostale sastojke za testo i dobro ga izradite. Nemojte staviti odmah svo brašno, već ga dodavajte postepeno jer testo ne treba da bude previše tvrdo a ni previse mekano.Ostavite na toplom mestu dok se testo ne udvostruči. Spremite i mrvičastu smesu za posipanje tako što ćete sve sastojke za to predviđene trljati između dlanova dok se masa ne pretvori u krupnije mrvice. Podmazite pleh izrucite testo, preko testa poređajte očišćene polutke šljiva i obilato pospite mrvičastim testom. Pecite u zagrejanoj rerni oko pola sata dok pita lepo ne porumeni.
Bonus saveti
Ova pita je prelepa šljive joj daju nekakav poseban šmek.
Komentari